,,Om eerlijk te zijn, ben ik maar een klein beetje zenuwachtig. Ik heb vooral heel veel zin.” De afgelopen maanden bereidde Joeval Benjamins zich voor op zijn eerste hele triathlon. ,,Mijn eerste en mijn laatste”, lacht hij. ,,Ik heb geen talent voor duursporten en dit heeft daarom veel tijd gekost. Met een gezin en werk is het voor mij niet haalbaar om dit nog een keer te doen. Ik heb niet de luxe dat ik mij in drie maanden voldoende kan voorbereiden. De route er naartoe was geweldig, maar ik doe het niet nog een keer.” Morgen start Benjamins aan zijn one man Long Distance op Ameland, waar hij woont. Het oorspronkelijke plan was om aan Ironman Hamburg deel te nemen, maar toen het coronavirus toesloeg veranderde hij, zoals zovelen, de koers. 

‘Dat motiveert extra’

In 2007 verloor Benjamins zijn vader aan slokdarmkanker. Dit grote verlies vormde deels zijn motivatie om een grote uitdaging aan te gaan. ,,Ik ben al heel veel jaren betrokken als trainer voor dingen met goede doelen als het gaat over onderzoek naar kanker, want ik heb daar persoonlijk wat mee. Het is niet puur voor mijn vader als grote drijfveer, maar wel heel mooi om een goed doel hieraan te kunnen koppelen. Dat motiveert extra: dus het is een win-win. Ik heb veel berichten gekregen van bekenden die er wat mee hebben en ik heb veel donaties ontvangen.”

Basketballer wordt triatleet: ‘Omdat ik wist dat ik nooit ging winnen’

Benjamins komt uit de basketbalwereld, maar kiest nu bewust voor een hele andere sport. Dat heeft een bijzondere reden. ,,Ik begon met triathlon, omdat ik wist dat ik nooit ging winnen”, vertelt Benjamins terwijl hij ergens om zijn eigen argument moet lachen. ,,Ik dacht: als ik naast iemand loop die 40 minuten of minder loopt over tien kilometer, ga ik toch niet winnen.” In veel andere sporten kwam Benjamins goed uit de voeten en dat maakte het soms misschien té fanatiek: ,,Als ik ging tennissen en ik won het eerste potje, dan wilde ik alles winnen en ging ik steeds meer trainen. Dat moet ik niet meer hebben. Met triathlon is het anders; ik geniet veel meer van sport zonder de winst en het gaat ook beter.” 

Niet alleen werkt het mentaal beter, ook fysiek gaat het hem meer voor de wind sinds hij aan triathlon doet. ,,Met basketbal heb ik veel blessures gehad, terwijl ik nu een heel jaar lang niet geblesseerd ben geraakt. Dat komt omdat ik makkelijker een training oversla of aanpas.” 

Extreme weersomstandigheden

Benjamins ontvangt al dagenlang screenshots van weerberichten in zijn inbox en kan ondertussen niet meer ontkennen dat het gaat stormen. Maar hij laat de ‘pret’ niet drukken: ,,Ik vind het wel vervelend, maar voel me zo klaar dat het ook geen bal meer uitmaakt. Kom maar op, of het nou vriest, 30 graden is of stormt, ik ga toch wel en voel me goed.”  

De hevige wind kan nog wel voor een gek fietsonderdeel gaan zorgen: ,,Hier op Ameland waait het altijd nog harder en er is morgen windkracht zes voorspeld.” Benjamins fietst zes rondes en zal de felle wind daarom op meerdere manieren gaan ervaren. ,,Ik heb hem zes keer heel hard mee en zes keer heel hard tegen”, lacht hij. ,,Dat wordt een rare tijdrit.” 

Zwemmen in een wilde zee

Daarnaast kan de wind uiteraard nog wel eens voor een lastig zwemonderdeel gaan zorgen. ,,De wind lijkt ‘s ochtends al heftig. Ik zou met drie mensen gaan zwemmen, maar één van hen is te licht voor zo’n wilde zee. Waarschijnlijk ga ik naast een bootje zwemmen, als dat te doen is. Er staat een harde stroming en de wind voorspelt hevige golven. Maar ik heb de stroming wel mee.” 

De marathon moet de vrolijke afsluiter worden van het evenement. ,,De marathon gaat over zes rondes van zeven kilometer. Er lopen ook wat mensen met mij mee. Waaronder mensen die net iemand hebben verloren aan kanker.” 

‘Eigenlijk ben ik te fit om niet onder de elf uur te finishen’

,,Finishen is sowieso het doel, maar ik heb de hele tijd gezegd dat alles onder de twaalf uur prima is”, reageert Benjamins als we hem vragen naar zijn doel. ,,Maar eigenlijk ben ik te fit en goed getraind om niet onder de elf uur te finishen. Het wordt wel een uitdaging om mij in te houden met fietsen.” Het liefst was Benjamins deze Long Distance samen met vele andere atleten aangegaan, maar hij ziet ook een positieve kant. ,,Ergens baal ik dat het alleen moet. Ik had liever tussen 3000 andere idioten in Hamburg gelopen. Maar Kipchoge zei laatst dat het gaat om de inspiratie en niet de fame. Ik hou niet zo van een one man show, maar de inspiratie die het nu geeft en de mensen die allemaal meelopen, dat is wel echt heel gaaf.”