Je hebt schoenen die vervelend zitten, je hebt schoenen die ‘mwah mwah’ zijn, je hebt schoenen die prima lopen en je hebt schoenen die echt heerlijk aanvoelen. Ongetwijfeld zitten er nog wat kwalificaties tussen, maar één ding is zeker; de gloednieuwe Hoka Carbon X 3 doet er nog een schepje bovenop en is wat ons betreft echt ‘next-level’.

Zoals je inmiddels in onze reviews van andere modellen Hoka’s hebt kunnen lezen, zijn deze schoenen er in vrijwel alle soorten en maten. Dat betekent dan ook dat veel van deze modellen een geheel eigen doelgroep bedienen – van de ultrasnelle loper tot de wat meer gemiddelde atleet en van de loper die rechtop en technisch correct loopt tot de loper die wellicht iets meer ondersteuning van de schoen nodig heeft – en daarbij komt ook nog eens dat de beleving van een schoen zéér persoonlijk is of in ieder geval kan zijn. Vanaf het eerste moment dat wij de Hoka Carbon X 3 aandeden, waren we in ieder geval direct verliefd.

‘Liefde op het eerste gezicht’

Sterker nog; het was liefde op het eerste gezicht en daar hoefden we de Carbon X 3 niet eens voor aan te trekken. Toen we deze schoen uit de doos haalden, waren we op slag fan. Niet alleen van het model en dus de vorm, maar ook van de kleurstelling. Er zijn overigens meerdere kleurstellingen waaruit je kunt kiezen, maar het feloranje met lichtgroene accenten waar wij op mochten lopen, beviel ons ten zeerste.

‘Vooral voor de snellere atleet’

De Carbon X 3 is – laten we dat direct zeggen – vooral een schoen voor de snellere atleet. De naam verklapt het natuurlijk al en ook het feit dat deze schoen de opvolger van de Carbon X 2 is; de schoen wordt voornamelijk ‘gedragen’ door de carbonplaten in de zolen. Dat betekent onder andere extra vering tijdens het lopen, minder belasting op de spieren en (dus) met groter gemak snellere kilometertijden. Wel is het zo dat je deze pluspunten pas écht ervaart wanneer je wat sneller dan gemiddeld loopt. Uit diverse onafhankelijke onderzoeken is gebleken dat carbonzolen weinig effect hebben voor lopers die – laten we zeggen – rond de vijf minuten per kilometer lopen. Je moet dan eerder denken aan tempo’s rond de 4:30 per kilometer of bij voorkeur nog wat sneller.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hoka Carbon X 3.

Hoe dan ook; De Carbon X 3 zit geweldig om de voet en lijkt meer dan geschikt voor triatleten met brede dan wel smalle voeten. De pasvorm is smal – iets dat enorm goed bijdraagt aan het snelheidsgevoel – maar de schoen is desalniettemin redelijk ‘rekbaar’, waardoor je ook met bredere voeten en zonder irritaties prima uit de voeten kunt met de Hoka Carbon X 3. Het verlengde hielstuk is ideaal voor lopers die niet uit zichzelf heel erg op hun voorvoet landen – iets dat overigens wel aan te raden is met carbonschoenen – omdat je daardoor toch van wat extra ondersteuning profiteert en ook een klein beetje extra effect van de carbonzool.

‘Bijna een straf om terug te grijpen naar een ander model schoen’

Diverse topatleten – waaronder niemand minder dan Jan Frodeno – lopen bijzonder graag op de Hoka Carbon X 3 en wij kunnen dat begrijpen. De loopervaring is – om eens een superlatief te gebruiken – fenomenaal en ‘spot on’. Je hebt de totale controle over je bewegingen, je voeten worden niet te warm, vocht wordt goed afgevoerd, de schoen sluit geweldig om de voet en rond de enkels en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Enige nadeel aan de Hoka Carbon X 3: het wordt bijna een straf om tijdens specifieke trainingen terug te grijpen naar een ander merk/model schoen.