Vergeet alles wat je denkt te weten over snelle schoenen: om maar meteen met de deur in huis te vallen, tilt de Hoka Cielo X1 snelheid namelijk naar een haast onwaarschijnlijk nieuw niveau. De afgelopen weken gingen wij aan de slag met de nieuwste en onlangs gelanceerde schoen van Hoka en om eerlijk te zijn, weten we eigenlijk niet hoe we deze review niet bol kunnen laten staan van de complimenten, de superlatieven en dus positieve geluiden.

Als we dan één negatief punt moeten noemen – dan hebben we die ook maar meteen gehad – is het de prijs: de Hoka Cielo X1 is, op z’n zachtst gezegd, prijzig. Met een adviesprijs van 275 euro zit deze schoen aan de bovenkant van het segment. Maar, dan krijg je ook wat – én meer.

‘Dit is next-level’

Als je de Hoka Cielo X1 voor het eerst aantrekt – maar ook de keren daarna – voel je het meteen. Dit is next-level. Deze schoen is gebouwd voor snelheid. Pure snelheid. Voor persoonlijke records en voor het najagen van dromen. Om jezelf op de middellange afstand – laten we zeggen ergens tussen de 10 kilometer en de marathon – niet een klein beetje, maar met minuten tegelijk te verbeteren. De Hoka Cielo X1 is alles waar je van gedroomd hebt, of in ieder geval alles waar wíj altijd van gedroomd hebben.

Op het oog is de Hoka Cielo X1 een supersonische schoen: de vorm is even opvallend als efficiënt, waarbij de zool een enigszins in het oog springende bollende ronding heeft, terwijl de bovenkant van de schoen relatief smal is – zeker naar de maatstaven van Hoka – en een geweldig strakke pasvorm heeft. Maar, wanneer je écht gaat genieten, is wanneer je de carbonvezelplaat in werking voelt treden. Toegegeven: als je op deze schoen wandelt, voelt het ietwat onwennig en zelfs gek. De vering is zó aanzienlijk, waardoor wandelen de eerste paar keren instabiel voelt. Maar als je eenmaal gaat hardlopen voelt het bijna alsof je zweeft. Alsof alles vanzelf gaat. En de kilometertijden komen vanzelf.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hoka Cielo X1 (Foto: 3athlon.nl)

‘Fenomenaal gevoel’

Disclaimer: natuurlijk overdrijven we hier een klein beetje en moeten je benen uiteindelijk nog steeds het monsterdeel van je inspanning leveren – kilometertijden komen nooit vanzelf – maar overduidelijk is het wel dat de Hoka Cielo X1 hardlopen een stuk makkelijker maakt. Elke stap is raak, elke stap is efficiënt en bij elke stap voelt het alsof je gedragen wordt door een paar onzichtbare handen. Het is, werkelijk waar, een fenomenaal gevoel. Rustige duurlopen gingen bij ons gemiddeld zo’n 10 tot 15 seconden per kilometer sneller, om over de hogere tempo’s nog maar te zwijgen. En minstens zo belangrijk; de belasting op de spieren lijkt aanzienlijk lager, waardoor je na een lange run veel minder tijd nodig hebt om te herstellen.

Eveneens belangrijk detail is wel dat je er tegen moet kunnen om op je voorvoet of middenvoet te lopen. Ben je een loper die bij voorkeur meer op de achterkant van de voet of zelfs hak landt, raden we deze schoen niet per definitie aan. De Hoka Cielo X1 voorkomt dat eigenlijk op een natuurlijke wijze en het landen op de voorvoet gaat dus vrijwel vanzelf. Maar dan moet je daar uiteraard wel tegen kunnen. De schoen is bijzonder agressief en dient dus vooral ook de snellere loper.

‘Genieten van iedere meter’

Voor ons wordt de Hoka Cielo X1 overduidelijk de schoen waarmee we onze wedstrijden gaan lopen. Waarmee we gaan genieten van iedere meter die op ons wacht. Waarmee we onszelf ontwikkelen tot snellere lopers en waarmee we op jacht gaan naar nieuwe records.