Toen Polar twee weken terug haar vernieuwde Polar Grit X Pro aankondigde, werd ook meteen duidelijk dat er een nog krachtigere versie (Polar Grit X Pro Titan) zou verschijnen. De verwachtingen waren hoog en de afgelopen weken hebben wij dit nieuwe horloge uitvoerig kunnen testen. Overtreft de Polar Grit X Pro Titan zijn eigen voorganger, waar we ook zeer tevreden over waren?

Vooropgesteld, de Polar Grit X Pro Titan is een prijzig horloge, want met een adviesprijs van 599,90 euro ben je meteen een flinke smak geld kwijt als je dit nieuwste model eventueel aanschaft. Wat je er in ieder geval voor terugkrijgt is een horloge dat er ‘slick’ uitziet; de Polar Grit X Pro Titan is voorzien van een prachtige titanium rand rond het scherm, heeft een chique sportband en wordt geleverd inclusief extra lederen band, én het scherm is niet alleen mooi groot, maar ook kraakhelder. Waar we de originele Polar Grit X al een prachtig horloge vonden, valt dat model eigenlijk in het niets bij deze nieuwe variant. Daarnaast is ‘ie een stukje lichter geworden, namelijk 12 procent ten opzichte van zijn voorganger.

Meer mogelijkheden, meer opties

Toch koop je – of in ieder geval wij – geen horloge alleen op basis van een toffe look, maar ga je vooral voor goede features. Wat dat betreft komt de Polar Grit X Pro Titan met behoorlijk wat vernieuwingen. Zo is er meer aandacht voor info over zonsopkomst, zonsondergang en uren daglicht (bij dit model blijft merkbaar dat ‘ie mede is ontwikkeld voor extreme outdoorsporters, zoals hikers en trailers, red.), een nieuwe hoogtemeter en kompas, nieuwe mogelijkheden om routes vast te leggen inclusief mapping, hoogteprofielen en reminders tot het innemen van vocht (in één scherm, red.). Daarnaast zijn er meer mogelijkheden in de ‘terug-naar-start’ modus, worden er nieuwe Power ZonePointers toegevoegd, zijn er nieuwe tests om uit te voeren, zoals bijvoorbeeld Recovery, Cycling en Running, kun je je scherm op meerdere manieren aanpassen en media, die je op je telefoon afspeelt, via je horloge besturen.

Zonuren. (Foto: 3athlon.nl)

Fenomenale accu

Genoeg nieuwe mogelijkheden dus, maar wat er gelukkig gelijk gebleven is, is de fenomenale accu die de Polar Grit X had, maar de Polar Grit X Pro Titan heeft behouden. Bij normaal gebruik – iedere dag minimaal een uur trainen, regelmatig meer en zowel overdag als ‘s nachts om de pols – gaat dit horloge zo rond de honderd uur mee op één keer opladen. Dat opladen gaat zoals je gewend bent snel, want binnen ongeveer negentig minuten is je horloge weer volledig opgeladen. Ten opzichte van andere horloges is dit écht een verademing; je kunt een kleine week door, zonder op te laden en je hoeft je dus praktisch nooit zorgen te maken om een lege accu. Ook als de accu bijna leeg is en op ongeveer tien procent staat, kun je nog met groot gemak een lange duurtraining afleggen zonder dat de Polar Grit X Pro Titan onderweg uitvalt.

Workouts/routes/herinneringen in één scherm

Wij hebben dit horloge vooral in Mallorca getest – zowel fietsend als lopend – en het is mooi om te zien dat de hoogtemeter ontzettend goed werkt. Zo fietsten we een fietsroute met een paar honderd meter aan hoogteverschil en de uiteindelijke weergave op het horloge kwam precies overeen met het hoogteprofiel zoals op papier aangegeven. Wellicht heb je daar in het vlakke Nederland iets minder profijt van, maar zeker tijdens buitenlandse trainingsstages, wedstrijden óf natuurlijk gewoon Nederlandse trainingen met kleinere hoogteverschillen, is het goed om te weten dat de weergave accurater is dan dat ‘ie ooit was. Routes via Komoot laad je eventueel gemakkelijk in en zijn eenvoudig te volgen. Op je scherm zie je duidelijk waar je heen moet, wanneer je moet afslaan en hoeveel meter je nog hebt voor een keerpunt. Werkt goed, al moet toegegeven worden dat dit ook op de voorganger (en horloges van andere merken, red.) prima werkt. Fijnste nieuwe toevoeging is misschien nog wel dat je hier je reminders om te drinken aan kunt toevoegen. Al die info staat dan in één scherm. Zeker tijdens je langere trainingen is het fijn om desgewenst een herinnering te krijgen: ‘let op, je moet nu wat eten of drinken’. Tijdens je workouts is het ook mogelijk om de route aan te passen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Uitgebreidere hoogteweergaves. (Foto: 3athlon.nl)

Nauwelijks toegevoegde waarde touchscreen, geen gemis

Zoals je wellicht al gewend bent van het eerste model Polar Grit X, heeft ook deze nieuwe variant een touchscreen én drukknoppen. Feit blijft wel dat het nog steeds zo is dat de drukknoppen prettiger werken dan het touchscreen, omdat deze knoppen veel directer reageren. In de praktijk gebruiken we het touchscreen eigenlijk zelden, maar dat voelt niet per se als een gemis. De Polar Grit X Pro Titan laat zich eenvoudig bedienen, voelt intuïtief en is zoals haar voorgangers eenvoudig te koppelen aan de Polar Flow App. Zo kun je al je trainingen niet alleen eenvoudig op je horloge terugkijken, maar nog veel makkelijker en gedetailleerder via de applicatie op je telefoon, of natuurlijk op het web.

Je zult niet alle functies gebruiken, toch prettig dat ze er zijn

Wat ons keer op keer opvalt bij de horloges van Polar, en zeker ook met deze Polar Grit X Pro Titan, is hoe prettig het horloge aanvoelt, hoe simpel en effectief ‘ie zich laat besturen, hoe gedetailleerd alle trainingsdata is en hoe fijn het simpelweg is om dit horloge te dragen. Toegegeven; veel van de mogelijkheden die dit horloge biedt, gebruiken we niet eens omdat ze voor ons niet relevant zijn, maar het is een hele fijne gedachte dat die mogelijkheden er in ieder geval zijn. Nog fijner is het idee dat al die functies ook doen wat ze moeten doen en een verrijking zijn voor jouw leven als sporter.

Hartslag via pols: blijft puntje van kritiek

Puntje van kritiek blijft de hartslag die via de pols wordt opgemeten; een probleem dat niet alleen voor dit model horloge en zeker ook niet alleen voor Polar-horloges geldt. Het is zo dat de hartslagweergave van de Polar Grit X Pro Titan iets nauwkeuriger lijkt dan bij voorgangers, maar nog te vaak zien we rare pieken of dalen in onze bpm en daardoor ook gemiddelde hartslag tijdens bijvoorbeeld een workout of juist in rust. Feit blijft dat we anno 2022 nog steeds het best kunnen teruggrijpen naar een ‘good-old’ hartslagband, in ieder geval wel als je je hartslag tot in de kleinste details wil monitoren.

Belangrijkste vraag: aanschaf waard?

De belangrijkste vraag die eigenlijk gesteld – en beantwoord – moet worden; zou je een Polar Grit X Pro Titan moeten aanschaffen als je al een Polar Grit X – of ander goed horloge – hebt? Met een aanschafprijs van net geen 600 euro is dat wellicht een lastige vraag om te beantwoorden, omdat we niet om de ietwat hoge prijs heen kunnen. Wel is het zo dat je daar een op het oog prachtig horloge voor terugkrijgt, dat ook nog eens bol staat van de zeer goed werkende functies en haast eindeloze mogelijkheden. Mocht je het geld kunnen missen zal je zeker niet teleurgesteld raken; integendeel, je zult jaren plezier hebben van de Polar Grit X Pro Titan. Heb je sowieso nog geen goed sporthorloge? Gooi je twijfels dan vooral overboord, want dan is de Polar Grit X Pro Titan het absoluut waard!

De Polar Grit X Pro Titan is onder andere te koop via de webshop van Polar.

Hier vind je onze unboxing van de Polar Grit X Pro Titan.