Sportvoeding: je hebt het in alle soorten, vormen en maten. Tientallen merken strijden om de aandacht van zoveel mogelijk atleten. Die aandacht proberen ze voornamelijk te trekken door verschillende smaken aan te bieden en ook te variëren met verschillende producten (sportdrank, gelletjes, repen, etc.). De komende weken vind je op 3athlon reviews van diverse merken sportvoeding en we trappen af met de Performance Booster van Upshot.

Eén ding is in ieder geval duidelijk: Upshot, een toch nog redelijk onbekend merk op de markt van de sportvoeding, houdt het (in ieder geval voorlopig, red.) redelijk eenvoudig: veel keuze krijg je niet. Ze bieden de zogenaamde Performance Booster aan: poeder dat je aanlengt met water en dat bedoeld is om vóór een training of race, bij voorkeur 30 minuten, in te nemen om zo je sportieve prestaties te verbeteren. Of, zoals het merk het zelf omschrijft: ‘Om je sportprestaties te verbeteren en je cardiovasculaire systeem te versterken. Het kan je helpen lactaat te verwerken en vermoeidheid te blokkeren, zodat je sterk kunt blijven’.

De Upshot Performance Booster komt in één smaak, Citrus, maar bevat uiteraard behoorlijk wat ingrediënten die jouw performance naar een hoger niveau zouden moeten tillen: L-leucine, L-valine, L-isoleucine, L-citrulline dl-malaat 2:1, L-arginine alpha ketoglutaraat 2:1, taurine, magnesium, tri-citraat, natriumchloride, natuurlijk citroen aroma, cafeïne anhydraat, kaliumchloride, zoetstof: sucralose, zonnebloem lecitine, voedingszuur: citroenzuur. Voor een specifieke uitleg over deze ingrediënten – en de werking ervan – verwijzen we je naar deze pagina van Upshot.

De gemiddelde triatleet wil tenslotte vooral drie dingen weten: hoe is de smaak, hoe valt de sportdrank én, eigenlijk het allerbelangrijkste, werkt het ook daadwerkelijk?

Smaak en hoe valt de de Upshot Performance Booster?

Zoals gezegd komt de Performance Booster in de smaak Citrus. De smaak is zeer sterk en daarmee behoorlijk aanwezig. Enigszins opvallend: Upshot raadt in principe aan om, uiteraard afhankelijk van je lichaamsgewicht, drie lepels (bij het product meegeleverd, red.) per 250 milliliter water op te nemen. Dat gegeven is uiteraard niet per definitie opvallend, maar voor ons persoonlijk was de smaak in die verhouding véél te sterk en daarmee dus ook veel te overheersend. Wij kozen er dan ook voor om de aangeraden hoeveelheid Performance Booster aan te lengen met meer water; dan was de smaak perfect. Uiteraard; over smaak valt te twisten, maar wij ervaren de Performance Booster als verfrissend met een ietwat bittere nasmaak en konden de sportdrank moeiteloos drinken: we worden er niet misselijk van, we krijgen er geen branderig gevoel in de maag van en, om het het makkelijkst uit te leggen, de smaak was simpelweg gewoon lekker.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Upshot Performance Booster (Foto: 3athlon.nl)

Werkt het?

Het is en blijft lastig om in een review over sportvoeding te zeggen of een bepaald product werkt of niet; je kunt een goede of minder goede dag hebben en daarnaast is en blijft dit nu eenmaal enigszins persoonlijk. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander tenslotte niet.

Wij hebben de Performance Booster bij vier trainingen gebruikt; 30 minuten voor een indoor duurrit van 180 kilometer, 30 minuten voor een intensieve buitenrit van 100 kilometer, 30 minuten voor een FTP-test en tíjdens (ook al is het product daar dus eigenlijk niet voor gemaakt, red.) een easy rit van anderhalf uur. Tijdens al deze trainingen viel de sportdrank prima en voelden we meer dan voldoende energie in ons lichaam. Er was sprake van relatief weinig verzuring, duidelijk minder dan zónder gebruik van de Performance Booster, en ook leek er na afloop sprake van minder benodigde hersteltijd.

Aanrader of niet?

In principe kunnen we hier volmondig ‘ja’ op zeggen, al willen we daar één kanttekening bij maken. Persoonlijk zijn we niet per definitie groot fan van sportvoeding die je slechts vóór een training in dient te nemen. Uiteindelijk is sportvoeding behoorlijk prijzig – De Performance Booster komt met een adviesprijs van 39.95 euro voor een pot van 350 gram. Als we voor onszelf spreken, kopen we niet snel verschillende producten (vaak met een soortgelijke prijs, red.) om zowel vóór, tijdens als ná een training/race te gebruiken. In de praktijk gebruiken we dan vaak (misschien wel te vaak, red.) slechts een product dat we alleen tijdens de inspanning gebruiken.

Maar één ding is zeker: de Upshot Performance Booster doet hetgeen wat het moet doen, goed.