De lancering van de Wahoo Elemnt Rival was eind vorig jaar redelijk verrassend en kwam een beetje uit het niets, maar dat maakte de komst van een nieuw sporthorloge niet minder interessant. Na het succes van de fietscomputers – de Wahoo Elemnt Bolt en Roam bijvoorbeeld – waagt Wahoo zich nu dus ook op de markt van de gps-watches en in deze review vind je naast onze ervaringen ook een antwoord op de vraag of die stap een verstandige is.

Bij en na aanschaf van een Wahoo Elemnt Rival – die in het zwart en wit verkrijgbaar is – zijn er in ieder geval direct twee dingen die opvallen: het feit dat dit horloge iets lager is geprijsd dan vergelijkbare/concurrerende modellen van andere merken (adviesprijs 379.95 euro, red.) en na het uitpakken vooral ook het gewicht. De Wahoo Elemnt Rival is bijzonder licht – slechts 53 gram – en dat voel je direct. Aan de ene kant is het bijzonder prettig, maar tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat de Rival los in de hand een beetje goedkoop/nep kan aanvoelen. Gelukkig merk je daar eenmaal om de pols – en daar heb je een horloge natuurlijk voor – niks meer van.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Wahoo Elemnt Rival voelt misschien wat goedkoop aan, om de pols merk je daar helemaal niks van. (Foto: 3athlon.nl)

‘Interface naar hartenlust samen te stellen’

Het design van de Wahoo Elemnt Rival is wat ons betreft geslaagd. Bij ons valt ‘ie perfect over de pols, het bandje is soepel en stevig tegelijk en sluit perfect, en het beeldscherm is in kleur – die je zelf kunt kiezen – en haarscherp. Over smaak valt uiteraard te twisten en wat ons betreft hadden de knoppen aan de zijkant van het scherm (vijf stuks, red.) iets kleiner gemogen, maar tegelijkertijd zijn het juist deze knoppen die bijdragen aan een toch wel stoere look van een verder chique horloge. Zowel tijdens het sporten als in het dagelijks leven is het verre van een straf om met de Elemnt Rival rond te lopen.

De keramische ring die om het beeldscherm is geplaatst, zorgt er voor dat het horloge minder snel krassen of andere schade zal oplopen en je kunt niet alleen de kleuren van het scherm, maar ook de interface naar hartenlust aanpassen. Daarbij heb je onder andere de keuze uit twee digitale en twee analoge opties. Het instellen gaat snel en eenvoudig via de Wahoo Elemnt App. Wij gaven de voorkeur aan de digitale weergave, waarbij je alle gegevens groot en overzichtelijk in je scherm ziet staan.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De digitale weergave is zeer overzichtelijk. (Foto: 3athlon.nl)

‘Wonderbaarlijk groot draagcomfort’

Het draagcomfort van de Wahoo Elemnt Rival is wonderbaarlijk groot. Waar het horloge los in de hand dus een beetje ‘cheap’ aanvoelt, merk je tijdens het dragen eigenlijk pas de meerwaarde van de gemaakte keuzes. Het bandje sluit perfect en gevoelloos om de pols aan en zelfs als je hem strak aantrekt, irriteert dit ook na een paar uur dragen helemaal nergens. Daarnaast beweegt de Rival nergens rond de pols en wordt het horloge ook niet vervelend warm of nat (van het zweet, red.) rond de drukpunten.

Bij het eerste gebruik loop je tegen een eerste ‘gemis’ op: het ontbreken van een touchscreen. Waar vergelijkbare modellen vaak voorzien zijn van zo’n aanraakbaar scherm, wordt de Wahoo Elemnt Rival slechts bestuurd door de vijf analoge knoppen aan de zijkant van het scherm. Op papier wellicht een stapje terug, maar in de praktijk misschien eerder een vooruitgang: een touchscreen is – in ieder geval voor ons – vooralsnog een luxe gebleken die we eigenlijk nooit gebruikten. Het enige dat wel jammer is, is dat de knoppen van de Rival zich niet altijd even prettig lijken te bedienen. Ondanks dat ze op het oog redelijk groot zijn, zijn ze met de vingers niet altijd even goed voelbaar en lijken ze – wellicht een beetje lastig uit te leggen – soms iets te ver ‘in’ het horloge te liggen. Let wel: we hebben geen enkele keer moeite gehad om de juiste knop in te drukken, dus echt belemmerend is het niet, maar wel is het zo dat het gebruik van de knoppen nooit hélemaal ‘natuurlijk’ aanvoelt.

‘Batterijduur top, gegevens super’

Qua gebruik is de Wahoo Elemnt Rival in grote lijnen een tophorloge. De batterij gaat opvallend lang mee – volgens de omschrijving 24 uur bij vol gebruik maar in de praktijk kunnen we hem zelfs nog langer gebruiken en hebben we hem in twee weken tijd, waarbij we bijna elke dag trainden, slechts één keer opgeladen – en tijdens je trainingen, zowel lopend als fietsend, zijn alle gegevens overzichtelijk in beeld gebracht. Met het grootste gemak switch je tussen je snelheid, hartslag, route en tal van andere opties, óf je brengt al die gegevens gewoon onder in één scherm. Via opnieuw de Wahoo Elemnt App stel je zelf met het grootste gemak in wat je allemaal wil terugzien tijdens je workouts: een fluitje van een cent en gedaan binnen een paar seconden.

‘Naadloze koppeling’

Misschien wel het tofste aan de Wahoo Elemnt Rival is dat je hem via de Wahoo Elemnt App ook kunt koppelen aan je Wahoo fietscomputers en zo al je gegevens naadloos kunt overzetten. Volgende week vind je op 3athlon.nl ook een review van de Wahoo Elemnt Roam en zullen we daar verder op ingaan. De app is sowieso bijzonder handig, want daar kun je na je training of race alle belangrijke gegevens terugvinden én die ook eenvoudig uploaden naar bijvoorbeeld Strava of TrainingPeaks. Daarnaast zou je je Rival probleemloos moeten kunnen pairen met je Kickr Smart Trainer, maar die hebben wij niet en deze mogelijkheid hebben we dus ook niet kunnen testen. Ook een leuke extra is dat je de Rival kunt gebruiken als livetracker: net als de Wahoo fietscomputers kun je een linkje naar vrienden of familie sturen, waarmee ze precies kunnen volgen waar je bent.

Nauwkeurigheid

Tot slot behandelen we graag nog de nauwkeurigheid van de Wahoo Elemnt Rival. De afgelopen weken hebben we uitvoerig met dit horloge getraind – en zelfs een race gedaan – en alle gegevens komen overeen met die van vergelijkbare horloges. GPS, snelheid, hartslag, hoogteverschillen: alles wordt nauwkeurig gemeten en in sommige gevallen lijkt vooral de hartslag – die via de pols wordt gemeten – zelfs iets nauwkeuriger te worden geregistreerd. In onderstaande drie afbeeldingen kun je duidelijk zien dat alle grafieken nauwkeurig weergeven dat we een zes kilometer progressief loopje hebben gedaan, waarbij de eerste vijf kilometer steeds wat sneller ging en de laatste kilometer werd gebruikt om uit te lopen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Conclusie en gratis Wahoo mok bij aanschaf

Laat je – in ieder geval wat ons betreft – niet afschrikken door het in eerste instantie wat goedkopere voorkomen van de Wahoo Elemnt Rival. Het ‘lichtgewicht’ merk je namelijk niet terug in gebruik en/of mogelijkheden: sterker nog, dankzij de bijzonder goede batterij en de vele features kunnen triatleten uitstekend uit de voeten met dit horloge. De naadloze koppeling met Wahoo fietscomputers en daarmee de overdracht van trainings- en/of racegegevens draagt alleen maar bij aan de meerwaarde van de Rival.

De Wahoo Elemnt Rival is bij AthleteSportsWorld te koop voor de adviesprijs van 379.95 euro. Je kunt kiezen voor de zwarte Wahoo Elemnt Rival of de witte Wahoo Elemnt Rival. Bij aanschaf ontvang je tijdelijk een gratis Wahoo mok.

AthleteSportsWorld geeft gratis Wahoo mok bij aanschaf Wahoo Elemnt Rival. (Afbeelding: aangeleverd)