Terwijl de lente is begonnen en de temperaturen gemiddeld genomen oplopen, kunnen we onze indoor fietssessies ook weer wat meer inruilen voor de lekkerste buitenritjes. Wat dat betreft een mooi moment om de Wahoo Elemnt Roam te reviewen, want deze fietscomputer inclusief navigatie en kleurenscherm, maakt dat je op plekken komt waar je misschien nog wel nooit bent geweest.

De Wahoo Elemnt Roam is een prachtig uitziende fietscomputer: niet te groot en zeker ook niet te klein en dankzij de meegeleverde mount kun je hem perfect op je stuur of stuurpen monteren. Toegegeven, je moet er van houden, vooral ook omdat de fietscomputer best wel ‘dik’ is, maar wij vinden het een prachtig apparaat en zien het niet alleen als handige, maar vooral ook stijlvolle toevoeging aan onze fiets. Daarbij maakt het geen verschil of je de Elemnt Roam op een racefiets, mountainbike of TT monteert, want deze fietscomputer is voor alle modellen fietsen geschikt. Let wel: op een TT kan het soms even puzzelen zijn om de teller mooi (en effectief, red.) tussen je ligstuur te plaatsen, maar eenmaal op z’n plek, heb je er geen enkel omkijken meer naar. Wij hebben hem – om je een idee te geven – ónder ons ligstuur geplaatst. Als je dus in je aerobars ligt en naar beneden kijkt, heb je een uitstekend zicht op alle data die je interessant vindt.

Kleurenscherm, haarscherp en duidelijk

Wat betreft dat scherm hebben we meteen een mooi vernuftigheidje dat dit model onderscheidt van haar eigen voorgangers: een kleurenscherm. Dat scherm kun je – net als de Wahoo Elemnt Rival die we vorige week nog reviewden – overigens weer heel eenvoudig naar hartenlust instellen via de Elemnt app. De meerwaarde van het kleurenscherm zien we overigens niet direct, het is eerder een luxe dan een noodzakelijke toevoeging, maar feit is wel dat het scherm haarscherp is. Of je nu gewoon gegevens als snelheid, afstand, tijd of wattage checkt, of daadwerkelijk volgens een ingestelde route rijdt en dus de navigatie gebruikt: alles wordt kraakhelder in beeld gebracht, zowel met mooi als in slecht weer. Ook fijn is het dat je de felheid van het schermlicht automatisch kunt laten aanpassen aan het omgevingslicht: rij je bijvoorbeeld een donkere tunnel in, springt het achtergrondlicht van de Elemnt Roam automatisch aan en andersom geldt precies het tegenovergestelde. Een zonovergoten dag? Het achtergrondlicht schakelt automatisch terug of zelfs helemaal uit.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Instellingen via de Elemnt app

Net noemden we al kort het gemak waarmee je het scherm van de Wahoo Elemnt Roam instelt – overigens kun je meerdere schermen tegelijkertijd instellen zodat je tijdens het fietsen kunt switchen tussen de vooraf ingestelde schermen met verschillende data – maar ook het gebruiksgemak is een groot pluspunt. De eerste keer dat je de fietscomputer gebruikt, scan je met je mobiel de QR-code en binnen een aantal minuten heb je alles ‘up-and-running’. Eventuele koppelingen met diensten als Strava, Komoot of TrainingPeaks heb je met één druk op de knop gemaakt en dus ben je voor je het weet klaar om je eerste rit te maken. Instellingen kun je ook via de Elemnt Roam zelf doorvoeren, maar dat werkt wat ons betreft net wat omslachtiger. Regelmatig gebeurde het dat we toch een beetje aan het zoeken waren en niet precies wisten waar we iets konden vinden, dus wij grepen al snel weer terug naar de perfect geschikte app.

Navigatie eenvoudig én uitgebreid

Uiteindelijk koop je een fietscomputer als de Wahoo Elemnt Roam hoogstwaarschijnlijk voor de uitgebreide navigatiemogelijkheden en op dat vlak scoort deze fietscomputer dan ook uitstekend. Met groot gemak laad je je eigen routes in – of kies je uit duizenden routes die al door andere gebruikers zijn bedacht, afhankelijk van het programma dat je gebruikt – en tijdens het fietsen hoef je alleen nog maar de route te rijden die duidelijk op je scherm wordt weergegeven. In- en uitzoomen op de kaart gaat kinderlijk eenvoudig en daarnaast worden er ook meldingen gegeven wanneer je na – om maar een voorbeeld te geven – 200 meter naar links moet. Grootste voordeel aan de Elemnt Roam is de nieuwe functie waarbij hij een route herberekent als je onverhoopt toch een afslag hebt gemist. Je hoeft dus niet meer te keren, maar kunt gewoon doorrijden en binnen een paar seconden vindt je een herberekende en daardoor geschikte route die weer zal terugvoeren naar het originele parcours dat je wilde volgen. Ook functies als ‘Get Me Started’ (waarbij je vanaf een specifiek punt naar de start van je route wordt geleid, red.) en Take Me To (kan je naar een specifiek gekozen punt op het parcours leiden, red.) werken perfect en maken het zeer eenvoudig om toffe routes te rijden. Wij hebben verschillende lange ritten gemaakt op voor ons totaal onbekend terrein en het kwam slechts sporadisch voor dat we een afslag misten. Als dat gebeurde, waren we binnen een mum van tijd weer terug op de juiste route: ideaal.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Live Tracking: anderen weten – desgewenst – altijd waar je bent

Ook ideaal is de Live Tracking-functie, waarmee je familie of vrienden laat meekijken met waar je rijdt. Voor een rit begint kun je hen een melding sturen – die ze op hun telefoon ontvangen – en vervolgens kunnen ze jouw rit op een kaart volgen. Deze Live Tracker werkt opvallend nauwkeurig, waarbij niet alleen de route, maar ook basisgegevens als bijvoorbeeld snelheid zijn te volgen. Niet alleen leuk, maar ook een prettig idee dat er altijd mensen zijn die precies kunnen zien waar je rijdt. Het zorgt toch voor een extra stukje veiligheid.

Een nadeel aan de Wahoo Elemnt Roam is wat ons betreft de gevoeligheid van de knoppen, of beter gezegd het ontbreken daarvan. Het valt ons op dat je soms best hard moet drukken voor de Roam van scherm wisselt en dat is bij vlagen best jammer. Echt heel storend is het echter niet en wat harder drukken werkt prima, maar het voelt soms wel onnodig ongemakkelijk. Aan de andere kant: zoveel zal je tijdens het fietsen niet switchen tussen de verschillende schermen, zeker niet als je je hoofdscherm dermate slim hebt ingedeeld, dus een echte dealbreaker is het ook weer niet. Daar plaatsen we ook de uitstekende accuduur – de Roam gaat zo’n 15-20 uur mee, een beetje afhankelijk van hoe je hem gebruikt – en de mogelijkheid om hem naadloos te koppelen met je Wahoo Elemnt Rival tegenover. Al je gegevens van swim, bike en run worden zo tijdens een race moeiteloos van apparaat op apparaat en uiteindelijk app overgezet.

Conclusie en gratis Wahoo mok bij aanschaf

Ondanks dat het kleurenscherm van de Wahoo Elemnt Roam weinig toevoegt en ook de knoppen niet helemaal perfect zijn, vinden we de pluspunten (zeer) overheersen. Het scherm is geweldig, de navigatie-mogelijkheden uitgebreid en daarnaast werkt het navigeren ook nog eens perfect, de manier waarop je deze fietscomputer instelt en gebruikt door middel van de Elemnt app: de voordelen zijn legio. Voor ons overduidelijk het grootste voordeel is dat we dankzij dit apparaatje routes rijden waar we normaal niet komen en dat houdt onze trainingen divers en afwisselend. Alleen al daarom kunnen we de Elemnt Roam aan iedereen aanraden.

De Wahoo Elemnt Roam is bij AthleteSportsWorld te koop voor de adviesprijs van 349.95 euro. Bij aanschaf ontvang je tijdelijk een gratis Wahoo mok.

AthleteSportsWorld geeft gratis Wahoo mok bij aanschaf Wahoo Elemnt Rival en Wahoo Elemnt Roam. (Afbeelding: aangeleverd)