De constatering is even duidelijk als pijnlijk: Richard Murray is nog niet klaar voor de Olympische Spelen van Parijs. Gelukkig heeft de voor Nederland uitkomende atleet nog een jaar – als hij zich weet te kwalificeren – maar die tijd zal hij hard nodig hebben. Vandaag was zijn prestatie tijdens het Olympisch Test Event ondermaats: al na het zwemmen was duidelijk dat hij ver van achteren zou finishen en was hij de aansluiting in de race verloren. Tijdens het fietsen en lopen werd zijn achterstand groter en groter, voordat hij besloot uit te stappen. De wedstrijd werd gewonnen door een meer dan ontketende Alex Yee.

Het zwemmen ging eigenlijk vanaf het startschot hard, aanvankelijk aangevoerd door Márk Dévay. Tijdens de Australian Exit was dat dan ook de eerste atleet die voet aan land zette, maar in de tweede en laatste zwemronde in de Seine was het Vincent Luis die voorbij ging en de leiding over nam. Na 18:12 minuut was de Fransman de eerste die naar zijn fiets mocht, direct gevolgd door Dévay en een lang lint aan andere mannen. Opvallend was de behoorlijke achterstand van een aantal favorieten: Jelle Geens kwam bijvoorbeeld op 57 seconden achterstand uit het water (en kreeg ook nog een penalty van 15 seconden wegens ‘swim behaviour’), Kristian Blummenfelt op 1:04 minuut achterstand en Hayden Wilde op 1:07 minuut achterstand. De voor Nederland uitkomende Richard Murray beleefde – zoals we al vaker zagen dit seizoen – een problematische swim en kwam als voorlaatste uit het water. Zijn achterstand was toen al opgelopen tot 1:50 minuut.

Op de fiets werd de eerste van zeven fietsrondes door de straten van Parijs gebruikt om diverse groepen te vormen; de eerste drie groepen op de fiets kwamen bijvoorbeeld snel samen en zo ontstond er een grote kopgroep van 27 man. In die kopgroep waren – in ieder geval op papier – de grootste favorieten Alex Yee, Léo Bergere, Vincent Luis, Pierre le Corre en Jonas Schomburg en logischerwijs was het deze mannen er alles aan gelegen om zo hard mogelijk te rijden om vooruit te blijven. Een grote tweede groep volgde op ruim een halve minuut achterstand en in die groep zaten onder andere Wilde en Blummenfelt. Voor Murray leek het een lastige dag te gaan worden, want hij zat helemaal achteraan het veld, met alleen de Braziliaan Manoel Messias in zijn buurt, en zag zijn achterstand al opgelopen tot 2:34 minuut.

Hoe zeer de kopgroep ook haar best deed, wist de tweede groep toch halverwege het fietsonderdeel aan te sluiten, waardoor het peloton uit ruim 55 atleten bestond en eigenlijk alle favorieten weer bij elkaar kwamen. De Israëliër Shachar Sagiv probeerde in zijn eentje nog wel weg te komen uit het peloton, slaagde daar ook in en pakte een voorsprong van een paar seconden, maar niet veel later werd hij alweer ingehaald door het peloton. Uiteindelijk reed de complete groep dan ook samen naar T2. De race voor Murray was toen definitief kansloos, die toen laatste lag met een achterstand die was opgelopen tot ruim vijf minuten.

In de eerste van vier looprondes gebeurde er meteen veel: zoals wel vaker was het Schomburg die als eerste uit T2 wegrende en daarmee het veld volledig uit elkaar trok. Eerste slachtoffer was Hayden Wilde: de Nieuw-Zeelandse favoriet kreeg te maken met een loopblessure – waarschijnlijk zijn heup – en eindigde op de grond en daarna wandelend. Ondertussen nam de Amerikaan Morgan Pearson ietwat verrassend de leiding in de race over, maar dat vond de Brit Alex Yee niet zo prettig en dus was hij de derde atleet die de leiding overnam. Blummenfelt en Pearson probeerden nog wel aan te haken, maar Yee ging zó hard, dat dat onmogelijk was en binnen een kilometer pakte Yee een voorsprong van tien, misschien zelfs vijftien seconden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hayden Wilde geparkeerd, blessureleed maakt run onmogelijk (Foto: 3athlon.nl)

Vanaf dat moment was er nog maar één man die de show maakte: ook al werd er achter Yee nog tot in de laatste meters gestreden om de overige medailles, was de Brit zó oppermachtig dat hij alle kleur aan de wedstrijd gaf. Tijdens de run zag hij zijn voorsprong alleen maar groeien, om uiteindelijk in een tijd van 1:41:02 te winnen. Na een prachtige eindsprint werd Vasco Vilaca tweede in 1:41:15 en Dorian Coninx derde in 1:41:15.

Tijdens de run werd de achterstand van Murray alleen maar groter, voordat hij uiteindelijk besloot uit te stappen.