Het was een prachtige beeld om te zien: Richard Murray en Mitch Kolkman bij het ingaan van het looponderdeel samen aan de leiding van de World Triathlon Cup Huatulco. Murray hield moedig stand en trok op geweldige wijze de wedstrijd naar zich toe. Kolkman zakte op zijn beurt wat terug naar achteren, maar nestelt zich met zijn uiteindelijk negende plaats wel vrijwel zeker keurig binnen de top 140 op de wereldranglijst, waardoor zijn ticket naar de Olympische Spelen in Parijs – voor de Mixed Team Relay – nu echt zeker lijkt.

Dat ook Gjalt Panjer en Donald Hillebregt aan de start stonden deed eigenlijk nauwelijks nog ter zake, want door het wedstrijdverloop waren alle ogen dus op Murray en Kolkman gericht. Tijdens het zwemmen nam Kolkman al het initiatief, maar bleef een grote groep bij elkaar. Ondanks verschillende aanvallen op de fiets, van verschillende atleten, kwam het complete peloton ook weer tegelijkertijd terug in T2.

Daar namen Murray en Kolkman meteen het initiatief en zo bleven de twee Nederlanders een paar honderd meter samen aan de leiding van de wedstrijd lopen. Het was een prachtig beeld, maar bleef dus niet in stand tot de finish. Murray’s tempo was te hoog voor de jonge Kolkman, die maar één doel had: zo hoog mogelijk finishen om daarmee een paar plaatjes op de wereldranglijst te stijgen. En daar slaagde hij geweldig in.

Murray won de race 58:08. Mathis Beaulieu werd tweede in 58:15 en John Reed derde in 58:22. Kolkman kwam juichend als negende over de streep. Even daarvoor was Panjer, die een goed looponderdeel kende, hem voorbij gegaan en finishte als achtste. Hillebregt finishte op minuten achterstand in het achterveld.