De Spaanse Roberto Sanchez mag zichzelf een jaar lang Wereldkampioen U23 noemen. Na een vroege en sterke ontsnapping tijdens het lopen pakte hij zojuist het goud in Lausanne, Zwitserland. De Hongaarse Csongor Lehmann sleepte na de WK titel bij de junioren vorig jaar, dit jaar het zilver binnen (+0:17). De Israëlische Ran Sagiv pakte een mooie derde plaats (+0:31).

De Nieuw-Zeelandse Tayler Reid en de Amerikaanse Seth Rider kwamen naast elkaar als eerste uit water met een behoorlijke groep op de hielen. Desondanks brak deze in T1 op en begon een groep van zeventien atleten zo samen op kop. De samenwerking in deze groep verliep echter niet optimaal en zo voegden meerdere atleten van achter zich er langzaam bij.

Eenmaal aangekomen – met deze nog altijd grote groep – in de tweede wissel liepen aanvankelijk titelverdediger Reid en de Nieuw-Zeelandse Kyle Smith sterk weg. Echter duurde het niet lang voor Sanchez een lekker tempo te pakken had, zo vloog hij al snel aan hen voorbij. Reid stortte vervolgens hard in en verdween naar achter in het veld.

Halverwege het lopen kwam de grootste concurrentie voor de Spanjaard van Lehmann en Sagiv. Op een tweede en derde positie knokten deze mannen zij aan zij om het zilver. Het werd nu de vraag of de vroege en daardoor gewaagde ontsnapping van Sanchez stand zou houden.

Met ingang van de laatste ronde toonde Lehmann zich sterker en zo bleef hij over in de achtervolging op de spanjaard. Maar met nog 2,5 kilometer te gaan, een marge van 26 seconden en een grote lach op het gezicht van Sanchez leek het een behoorlijke uitdaging te worden om de winst nog van Sanchez af te pakken. Dit lukte dan ook niet: na 1:50:19 zegevierde hij op dit WK U23. Daarachter pakte Lehmann – winnaar van het WK junioren vorig jaar – het zilver (+0:17). Met Sagiv was het podium compleet (+0:31).