Het is de David Castro Fajardo die zich het komende jaar Wereldkampioen Aquathlon mag noemen. De Spanjaard won zojuist het WK Aquathlon in El Anillo, Spanje. Hij bleef onder andere de Slowaakse Richard Varga (+0:04) en de Spaanse Ander Noain Lacamara (+0:40) voor, die respectievelijk tweede en derde werden. Bij de elite stond Roel Kwaaitaal namens Nederland aan de start; hij pakte een achttiende plaats en stopte de klok na 30:34 minuut (+2:58).

In de categorie U23 pakte Sam Kraaijeveld een zesde plaats. Hij had in totaal 31:05 minuut nodig voor zijn race, die goed was voor 1000 meter zwemmen en vijf kilometer lopen. Het was Noain Lacamara, die dus derde overall werd, die het goud pakte in de categorie U23. Hij deelde het podium met de Engelse Jimmy Lund en de Franse Hugo Winock.

Bij de junioren mannen stonden geen Nederlanders aan de start. In deze categorie ging de Zwitserse Martin Sauser er met het eremetaal vandoor (29:48 minuut).

Wedstrijdverloop

Na het zwemonderdeel was het Varga die overall aan de leiding ging. De Slowaak had 11:13 minuut nodig om de 1000 meter zwemmen af te werken. Castro Fajardo klom zes seconden later als tweede aan wal en zat hem dus al na dit eerste onderdeel op de hielen. Noain Lacamara, die uiteindelijk derde overall werd en de categorie U23 won, lag na het zwemonderdeel op een veertiende plek op 32 seconden achterstand van de kop.

Kwaaitaal klokte een tijd van 12:46 minuut bij aankomst in T1 en begon daarmee als 26e op 1:42 minuut achterstand van de kop aan het lopen. Ook voor Kraaijeveld kwam het aan op het tweede onderdeel. Hij lag na het zwemmen 27e overall en achtste in zijn leeftijdscategorie (+1:45).

Tijdens het afsluitend looponderdeel van vijf kilometer liet Castro Fajardo zien op dat onderdeel Varga de baas te kunnen. Met een looptijd van 14:53 minuut wist de Spanjaard Varga voorbij te razen. Hij moest er nog wel hard voor werken, om voor Varga te blijven, want bij de finish bleven er slechts vier seconden over tussen de twee topatleten.

Kwaaitaal liep 16:24 minuut en haalde daarmee maar liefst acht atleten in tijdens dit tweede onderdeel. Kraaijeveld had 16:23 minuut nodig voor het looponderdeel en eindigde daarmee dus op een zesde plaats in zijn leeftijdscategorie.

Het verslag van de vrouwenrace lees je hier.