In een zonnig Lissabon hebben Ruedi Wild en Elisabetta Curridori de winst gegrepen bij Challenge Lissabon. Wild keek aanvankelijk nog tegen een achterstand aan bij het zwemmen, maar wist met een eindtijd van 3:50:10 toch een overwinning zeker te stellen. Curridori wist bij het fietsen de leiding te pakken en gaf deze niet meer uit handen: ze pakte de winst met een tijd van 4:16:00.

Waar het de afgelopen dagen nog bewolkt was en er ook veel wind stond, begon de ochtend in Lissabon vandaag met een blauwe hemel en zon. Het zwemwater was door de gunstige omstandigheden strak, wat zorgde voor razendsnelle zwemtijden. Verdedigend kampioen Pablo Dapena stond al na 21:50 minuten weer aan de kant, met de Brit Thomas Davis in zijn kielzog. Het grootste deel van de achtervolgers had 23 à 24 minuten nodig voor de 1900 meter zwemmen. Het leidende paar reed gezamenlijk de 90 kilometer, met Luke Pollard en Ruedi Wild constant rond de minuut daarachter.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het rustige water zorgde voor snelle zwemtijden. (Foto: 3athlon.nl)

Davis kon als eerste zijn fiets in de tweede wisselzone parkeren, met Dapena nog altijd als zijn schaduw. Bij aanvang van de halve marathon liet Dapena gelijk zien waarvoor hij gekomen was, hij nam de leiding en liep meteen hard weg bij Davis. Wild kwam in derde positie van de fiets, maar maakte bij het lopen pas echt indruk. Hij liep langzaam in op Dapena en wist de Spanjaard in de derde van vier rondes voorbij te steken. Wild liep na 3:50:10 over de finish, anderhalve minuut voor Dapena terwijl Sam Wade uiteindelijk het brons mee naar huis nam.

Wild was zichtbaar blij en opgelucht met zijn zege, nadat hij ruim een maand geleden bij een fietsongeval geblesseerd raakte. ,,Ik ben zo blij dat ik mijn loopbenen weer gevonden heb. Deze zege betekent veel voor me.”

Curridori vloog de wisselzone uit. (Foto: 3athlon.nl)

Bij de dames werd er eveneens hard gezwommen: Claire Hann zette al na 24:55 voet aan wal en zette hiermee de eerste achtervolgsters op ruim een minuut. Hann werd tijdens het fietsen al snel ingehaald door de Italiaanse Elisabetta Curridori die een voorsprong van een tweetal minuten bij elkaar reed, terwijl ook Susie Cheetham en Eva Wutti sterk op kwamen zetten bij het fietsen.

Curridori begon haar afsluitende halve marathon dus met twee minuten voorsprong op Hann en drie minuten op Cheetham. Cheetham liep bij het zwemmen een snee in haar voet op en verloor daardoor bij het lopen veel tijd. Curridori bleek niet alleen over sterke fietsbenen te beschikken, want bij het lopen vergrootte ze haar voorsprong naar meer dan vijf minuten. Ze finishte in een tijd van 4:16:00, uiteindelijk zes minuten voor Wutti en zeven minuten voor Carolin Lehrieder. Lehrieder liep heel even nog op een tweede positie, maar wist deze niet vast te houden.

Curridori blijkt de sneltste vrouw in Lissabon. (Foto: 3athlon.nl)