Lange tijd was het de Zweedse Lisa Norden die op kop ging bij Ironman Mallorca, maar het was uiteindelijk de Engelse Ruth Astle die beslag legde op het goud. Na 8:59:15 uur kwam Astle als eerste vrouw over de streep. Ze deelde het podium met de Franse Justine Mathieux (+1:23) en Norden (+3:38).

Na het zwemonderdeel was het Fenella Langridge die aan de leiding ging. Norden volgde echter direct in haar voeten. Op de fiets sloeg de Zweedse vervolgens snel toe. Terwijl Astle van een achtste plaats na het zwemmen naar een tweede plek toe fietste, kwam Norden op de eerste plek te rijden. Daar bleef ze het gehele fietsonderdeel en zo hing Norden dan ook als eerste haar fiets terug in de rekken. Astle zat daar in T2 4:22 minuut achter. Mathieux wisselde als vijfde (+9:44).

Tijdens het lopen zag Norden haar voorsprong langzaam verkleinen. Na 26 kilometer nam Astle de kop over en daar bleef ze tot aan de finish. Zo was het dus Astle die het lint op mocht tillen. Mathieux haalde Norden nog in en liep zo naar het zilver toe. Norden kon nog net de laatste podiumplaats behouden.