Hij was op voorhand al de grote favoriet, maar Sam Long moest die favorietenrol vandaag nog maar wel even waarmaken tijdens Ironman 70.3 Pucon. Na het zwemmen had de Amerikaan een flinke achterstand en moest hij dus vol in de achtervolging, maar al vroeg tijdens het fietsen boog Long zijn achterstand om in een voorsprong, om uiteindelijk met ruime marge te winnen.

Het was overigens geen verrassing dat Long met achterstand uit het water kwam, want hij staat niet bekend om het beste zwemonderdeel en loopt eigenlijk altijd achterstand op. Toch is het iedere wedstrijd weer afwachten hóe groot de achterstand dan is en vandaag bedroeg het verschil met de snelste zwemmer – de Chileen Vicente Trewhela, die na 24:22 minuut uit het water kwam – 3:33 minuut. Long lag daarmee op een negende positie en dus was er meer dan genoeg werk aan de winkel in de strijd om de winst.

Op de fiets begon de turbo van Long echter flink te draaien en na dertig kilometer had hij al meer dan anderhalve minuut van zijn achterstand goed gemaakt. Halverwege het fietsonderdeel was Long zelfs opgerukt naar de tweede plaats en lag Trewhela nog maar zestien seconden voor hem. Vanaf dat moment ging het hard, want in de tweede helft van het fietsonderdeel nam Long de leiding en zag hij zijn voorsprong oplopen tot meerdere minuten. Toen Long zijn fiets in T2 terughing, toonde zijn fietscomputer een gemiddelde snelheid van nét geen 45 kilometer per uur. Zijn snelste concurrenten, die met een achterstand van 4:30 minuut begonnen binnen te druppelen, reden ook hard, maar kwamen niet in de buurt met gemiddeldes van rond de 41 kilometer per uur.

Wat volgde was dan ook een halve marathon die eigenlijk nergens meer spannend werd. Long wist zijn voorsprong relatief eenvoudig in stand te houden en won Ironman 70.3 Pucon uiteindelijk in een tijd van 3:46:31. Tijdens de run liep Martin Ulloa eigenlijk de hele tijd in tweede positie, maar in de laatste kilometers werd hij nog ingehaald door Luciano Taccone. Daarmee werd Taccone dus tweede in 3:53:11 en Ulloa derde in 3:53:40.

De vrouwenwedstrijd werd gewonnen door de Spaanse Marta Sanchez, die na 4:19:18 over de finish kwam. Elizabeth Bravo werd tweede in 4:26:07 en Barbara Riveros derde in 4:27:48.