Naast de Ironman 70.3 race in Barcelona stond bij Ironman gisteren ook de 70.3 race in Chattanooga op het programma. De titel ging bij de heren naar Sam Long, die bij het fietsonderdeel naar voren reed en bij het lopen het verschil maakte. Hij finishte in 3:48:50. Heather Jackson won op een gelijke manier bij de dames, echter met een finishtijd van 4:14:25.

In Chattanooga wordt altijd snel gezwommen, zo ook gisteren. Na 22:06 minuut stond de Canadees Antoine Jolicoeur Desroches als eerste atleet weer aan de oever. Hij liet hiermee de rest van het veld minimaal een minuut achter zich. Hij wist zijn voorsprong lang vast te houden, maar in de laatste twintig fietskilometers werd hij toch ingehaald door zowel Sam Long als Jackson Laundry. Groot werd zijn achterstand echter niet: minder dan dertig seconden scheidden de drie heren.

Het grootste deel van de halve marathon bleef de volgorde tussen de heren hetzelfde: Long, Laundry en daarna Desroches. Achter het leidende drietal kwam een razendsnelle loper Matt Hanson nog sterk opzetten, want in de slotkilometers liep hij naar de derde positie. Toch kwam de eerste plek van Long niet meer in gevaar en met een eindtijd van 3:48:50 mocht hij de bloemen én de titel ophalen. Laundry werd twee minuten later tweede, Hanson derde op 3,5 minuten.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het loopparcours in Chattanooga voert langs prachtige schepen. (Foto: Ironman.com)

Bij de dames was de Amerikaanse Rachel Olson de snelste zwemmer. Na 24:23 minuut mocht ze het water uit, enkele sconden voor onder andere Meredith Kessler en Paula Findlay. Lang konden ze niet van hun leidende positie genieten: Skye Moench en Heather Jackson reden snel naar de kop van de wedstrijd. De enige die het duo bij kon houden bleek Findlay. Zij wist daarmee binnen 15 seconden van Jackson van de fiets te komen.

Het looponderdeel moest bij de drie leidende dames uitwijzen wie de sterkste was. Jackson maakte haar bedoelingen meteen duidelijk en wist langzaam maar zeker weg te lopen, terwijl Moench en Findlay om de tweede plaats streden. Na de eerste tien loopkilometer was duidelijk dat Moench aan het langste eind trok nadat Findlay vertraagde. In de laatste kilometers begon Moench ook weer dichter bij Jackson te komen, maar Jackson wist het gat rond een minuut te houden en won de race met een eindtijd van 4:14:25. Krap een minuut na Jackson werd Moench tweede. Findlay werd met ruim vier minuten achterstand derde.