Sanne van Paassen won afgelopen weekend de Cross Duathlon Ameland. Ze bleef met een eindtijd van 2:11:39 de concurrentie ruim voor. Van Paassen won in het seizoen 2010-2011 het wereldbeker klassement in het veldrijden, maar stopte in 2016 volledig met wielrennen. Ze sport nu alleen nog voor de lol. ,,Ik heb vooral heel erg genoten van de wedstrijd.”

Eenmaal in de wedstrijd gaat de knop echter om en gaat Van Paassen vol voor de winst. ,,Ik maakte gelijk in de loopronde al een foutje waardoor ik uitgleed. We liepen met vijf dames dicht bij elkaar, maar ik merkte dat ik door mijn val wat aan het verkrampen was en heb daarom mijn eigen race gelopen. Even herstellen en dan komt het wel weer goed.” Tijdens het fietsonderdeel zette Van Paassen alle dames op achterstand. Toch was dit geen reden voor haar om bij het tweede looponderdeel gas terug te nemen. ,,De laatste loopronde heb ik ook volle bak gelopen.”

Ondanks dat er geen sportieve ambities meer zijn, is Van Paassen blij met haar zege. ,,Meedoen is belangrijker dan winnen, maar winnen is altijd leuk. Het is heel anders dan een wereldbeker wedstrijd winnen. Een tweede of derde plek was ook prima geweest, er staat namelijk niks op het spel.” Dit betekent niet dat ze er minder competitief op is geworden. ,,Ik moet nog wel écht leren wisselen: ik ga denk ik toch eens kijken naar andere schoenen waardoor het wisselen sneller gaat. Dat kan toch een paar kostbare seconden schelen.”

De kans is groot dat we Van Paassen vaker voorbij zien komen bij du- en triathlons. ,,Ik werk als mental coach, waarbij ik mensen begeleid om in de ideale prestatietoestand te komen. Voor mezelf zoek ik, samen met mijn vriend, leuke wedstrijden uit en probeer hier mentaal zo fris mogelijk aan de start te staan. Zonder trainingsschema’s, maar met de training die ik naast mijn werk kan doen. Voor komend jaar staat onder andere de Inferno Triathlon op het programma”