Het jaar is pas dertien dagen oud, maar toch was vandaag alweer de eerste Ironman 70.3 van het seizoen. In Chili werd zojuist Ironman 70.3 Pucon gewonnen door de Braziliaanse Santiago Ascenco, die overigens mooi onder de grens van vier uur dook, en de Chileense Barbara Riveros.

Het was overigens niet Ascenco die de wedstrijd al tijdens het zwemmen aanvoerde. De Braziliaan kwam namelijk met een achterstand van 1:57 minuut als zevende uit het water. Het was de Chileense Felipe Barraza die na 25:48 als eerste richting fiets mocht, op een minuutje gevolgd door onder andere Andy Potts (USA) en Taylor Reid (Canada). Daar weer een minuut achter kwam dus Ascenco uit het water.

Ascenco maakte al snel op de fiets zijn tijd goed en er ontstond dan ook vlot een kopgroep met alle favorieten bij elkaar. Deze groep zou tot het einde van de 90 kilometer fietsen samen blijven: de verschillen werden uiteindelijk tijdens het lopen gemaakt. In het voordeel van Ascenco, want al na zes kilometer hardlopen had hij een voorsprong van een minuut op Potts en de Chileense Felipe van de Wyngard. Die voorsprong werd in de slotfase alleen maar groter en uiteindelijk kwam Ascenco na 3:59:33 over de finish. Daarmee bleef hij dus netjes onder de grens van vier uur. Potts legde ruim drie minuten later beslag op het zilver in een tijd van 4:02:45. Het brons was voor Barraza, die de wedstrijd nog als eerste uit het water kwam. Hij finishte na 4:04:47 en bleef daarmee zijn landgenoot Van de Wyngard vijf seconden voor.

Dames

Bij de vrouwen ging de winst dus naar de Chileense Barbara Riveros. Aanvankelijk was het haar landgenote Macarena Salazar Ezquerra die na 28:10 als eerste uit het water kwam, kort gevolgd door vier concurrentes waaronder Riveros maar ook de Amerikaanse Alicia Kaye. Deze drie dames bleven tijdens het fietsen bij elkaar, waarbij Kaye overigens het meeste kopwerk deed, om uiteindelijk ook gezamenlijk weer in de wisselzone terug te keren. De rest van het deelnemersveld had toen al meer dan zes minuten achterstand.

De eerste zes kilometer trok Riveros gelijk goed door en daar pakte ze al meteen 1:42 minuut op Kaye. Ezquerra moest meer toegeven en kwam door na 2:45 minuut. Net als bij de mannenrace werd ook bij de dames de voorsprong van de koploopster alleen maar groter. Uiteindelijk won Riveros de race na 4:30:07. Kaye pakte na 4:36:02 het zilver, terwijl het brons na 4:37:13 voor Ezquerra was.