In een zonnig Argentinië werd vandaag Ironman 70.3 Bariloche afgewerkt. De Braziliaan Santiago Ascenco bleek over de snelste benen te beschikken en zette de wedstrijd in 4:02:20 op zijn naam. Hij troefde de Australiër Tim Rea en Amerikaan Justin Metzler met respectievelijk zeven en acht minuten af. Bij de dames kregen Romina Palacio en Kelsey Withrow les van de Amerikaanse Haley Chura. Met een tijd van 4:32:34 was ze haar concurrentes ruim te baas.

Om tien uur plaatselijke tijd doken de heren het water in voor de 1900 meter zwemmen. De Amerikaan Justin Metzler was met 25:47 de snelste zwemmer en wist zo’n veertig seconden voor de eerste groep voet aan wal te zetten. In die eerste groep zaten onder andere Kennett Peterson, Tim Rea en Santiago Ascenco. De laatste wisselde matig, maar liet bij het fietsonderdeel zien waar hij voor was gekomen: al na 10 kilometer fietsen boog hij een achterstand van een minuut om in een voorsprong van een minuut. Die voorsprong bleef even gelijk, maar in de tweede helft van het fietsonderdeel schakelde Ascenco nog een tandje bij en gaf zijn eerste belager, Peterson, bijna vier minuten het nakijken. Rea keek na het fietsonderdeel tegen bijna zeven minuten achterstand aan.

Ook bij het looponderdeel liet Ascenco zien wie de sterkste benen had: in de eerste tien kilometer liep hij nog verder uit op de nummer twee, al was dit niet Peterson meer, maar Rae die zijn achterstand vrijwel gelijk had gehouden. Peterson viel bij het lopen ver terug en werd ook nog ingehaald door landgenoot Metzler die hij tijdens het fietsen gelost dacht te hebben. Hoewel Metzler een minuut op de nummers een en twee inliep, wist hij zijn Rea niet meer in te halen en werd derde.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het fietsparcours was alles behalve vlak. (Foto: Ironman.com)

Bij de dames een hele andere wedstrijd. De Amerikaanse Haley Chura was met 25:32 de snelste zwemster, op ruim een minuut waren Kelsey Withrow, Pamella Oliveira en Romina Palacio de eerste achtervolgsters. Chura was met haar tijd overigens de snelste zwemmer van de dag: ze gaf ook de pro mannen het nakijken. Lang kon Chura echter niet genieten van haar voorsprong, want ze werd al snel voorbij gereden door de drie dames uit de eerste zwemgroep. Ze kon haar wagonnetje aanhaken bij Withrow en Oliveira, terwijl Palacio bij het tien kilometerpunt al een voorsprong van een minuut bijelkaar had getrapt. Palacio leek echter te hard van stapel te zijn gelopen, want na 30 kilometer fietsen reed ze weer in het groepje met de andere dames. Ditmaal had echter Oliveira de knuppel in het hoenderhok gegooid en reed 35 seconden voor de rest uit. Haar voorsprong liep op tot maximaal  anderhalve minuut, totdat Chura besloot dat het genoeg was. Ze reed het gat langzaam dicht, waarbij Withrow en Palacio na ruim 70 kilometer fietsen ook haar wiel niet meer konden volgen. Chura reed uiteindelijk nog een halve minuut los van Oliveira.

Pas bij het lopen pakte Chura echt uit. Haar voorsprong op de nummer liep gestaag uit naar twee, drie, vier, vijf, zes en uiteindelijk zeven minuten. Oliveira en Withrow betaalden bij het looponderdeel de prijs van hard fietsen: het looptempo zakte behoorlijk in, terwijl Palacio van een vierde naar een twee plaats liep in de eerste tien kilometer. Na een afsluitende halve marathon van 1:23:13 liep Chura souverein naar de zege, zeven minuten voor Palacio en bijna elf minuten voor Withrow.

Haley Chura verliet als een speer de tweede wisselzone. (Foto: Ironman.com)