In een pro race voor alleen vrouwen heeft de Australische Sarah Crowley gisteren toegeslagen door de overwinning te pakken. Bij Ironman Arizona kwam ze nog met een behoorlijke achterstand uit het water, maar tijdens het fietsen en lopen werd het verschil gemaakt en er was dan ook niemand die haar van de eindzege af kon houden: na 8:49:37 mocht ze juichend over de finish.

Bij het zwemmen was het dus nog niet meteen Crowley die de wedstrijd aanvoerde: het was de Amerikaanse Lauren Brandon die na 49:58 minuut als eerste richting haar fiets mocht en vervolgens kwam de eveneens Amerikaanse Meredith Kessler op een kleine vier minuten achterstand als tweede uit het water. Crowley volgde als derde en had hier een achterstand van ruim 5:10 minuut, terwijl de daarachter liggende dames al bijna op tien minuten waren gezet.

Op de fiets was het echter al snel Crowley die naar voren reed en na ongeveer zeventig kilometer al de leiding in de wedstrijd had overgenomen. In de 110 kilometers die nog volgden, kon Crowley haar voorsprong niet heel veel groter maken dan een minuut en uiteindelijk kwam ze dan ook met anderhalve minuut voorsprong op Brandon de tweede wisselzone in.

In de eerste kilometers van de marathon maakte Crowley het echte verschil en liep haar voorsprong al snel op tot ongeveer zes minuten. Gedurende de tweede helft van het looponderdeel bleef die voorsprong continu gelijk en was de wedstrijd dus feitelijk al beslist. Crowley pakte het goud in 8:49:37, de Amerikaanse Heather Jackson het zilver na 8:55:49 en Kessler het brons na 9:05:35.