9:09:14: dat is de tijd die er op de klokken stond toen de Nederlandse maar in Amerika woonachtige Lenney Ramsey gisteren als vijfde over de streep kwam van Ironman Cozumel. Daarmee gaf ze meer dan een half uur toe op de Australische winnares Carrie Lester en was ze – onder andere door maagklachten – niet helemaal tevreden, maar dat maakt haar klassering niet minder knap tussen een sterk deelnemersveld.

Voor Ramsey werd het aanvankelijk een strijd die vanuit het achterveld werd gevoerd. Als twaalfde van de zestien vrouwelijke pro’s kwam ze uit het water. Haar zwemtijd van 54:15 minuut was snel – er werd overigens met de stroom mee gezwommen waardoor alle zwemtijden bijzonder snel waren – maar kon niet voorkomen dat ze hier een achterstand van ruim acht minuten had op de snelste vrouwen.

Al snel reed Ramsey op de fiets naar een achtste plek en halverwege het fietsonderdeel was ze ook al opgeschoven naar een zevende plaats. Het tempo van de eerste dames lag wel te hoog, zij bleven maar uitlopen, maar Ramsey schoof langzaam maar zeker dus wel mooi op naar voren. Uiteindelijk stapte ze dan ook als zevende van de fiets, op dat moment met 28 minuten achterstand op koploopster Lester.

Vooral haar afsluitende marathon bleek sterk, want daarin verloor Ramsey nog maar twee minuten op winnares Lester en slaagde ze ook nog om twee posities te winnen. Daarmee finishte Ramsey dus als vijfde en in een tijd van 9:09:14. ,,Seizoen 2019 zit er op”, aldus de atlete op Facebook. ,,Ik heb genoten van de race op Cozumel. Mijn lichaam deed niet helemaal wat het moest doen en ik had een zware dag met mijn maag, maar ik vond de sfeer geweldig en heb er toch een vijfde plaats uit weten te slepen. Nu tijd om te herstellen en dan plannen maken voor het nieuwe seizoen.”

De wedstrijd werd dus gewonnen door Lester in een tijd van 8:38:41. De Deense Maja stage Nielsen pakte het zilver in 8:52:26 en het brons was na 8:56:12 voor de eveneens Deense Michelle Vesterby. De Belgische Alexandra Tondeur werd vierde in 9:03:10.