Tyler Butterfield beleefde zojuist een ontzettend sterke race tijdens Ironman Cozumel. De Bermudaan klokte een snelle eindtijd van 7:44:01 en bleef daarmee onder andere de Oostenrijkse Michael Weiss (+3:11) en de Argentijnse Mario de Elias (+8:00) voor, zij werden respectievelijk tweede en derde. Frederik van Lierde – die vooraf aangaf zich sterk te voelen – moest genoegen nemen met een zesde plek (+15:42).

Pieter Heemeryck debuteerde vandaag zonder succes op de lange afstand. De atleet verloor veel tijd in de laatste dertig kilometer van het fietsen door technische problemen en stapte uiteindelijk vanwege een blessure aan zijn heup al vroeg in de marathon uit. ,,Ik wilde heel graag finishen in mijn debuut op de hele! 2019 was een geweldig jaar, maar ik sluit het niet af met een gewenst resultaat. Nog twee kansen over om volgend jaar naar Kona te gaan”, verklaarde Heemeryck via Facebook. Overigens was hij niet de enige die een zware dag beleefde, want ook Patrik Nilsson stapte na enkele kilometers lopen uit. Extra vervelend voor de Zweed aangezien hij op dat moment aan de leiding ging met een ruime minuut voorsprong op de nummer twee, Weiss.

Dat Butterfield vocht voor de winst, blijkt wel als we terug gaan naar het begin van de dag. Op bijna drie minuut afstand van de kop kwam de atleet als vijftiende uit het water. De snelste zwemtijd werd neergezet door de Amerikaanse Tim O’Donnell. Na een bizar snelle tijd van 39:18 – overigens lijkt dit te danken aan een point-to-point parcours en een gunstige stroming – klom O’Donnell aan wal. In zijn voeten volgden zes atleten, waaronder ook Heemeryck en Van Lierde.

Op de fiets hield dit groepje met daarin dus ook de Belgen aanvankelijk stand. Van achter voegden enkele atleten zich daar nog bij, zo ook Nilsson. Zo ontstond er uiteindelijk een kopgroep van zeven tot acht man, waarin wat werd gewisseld in posities. Enkele atleten waaiden af en weer andere voegden zich erbij. Weiss was ook één van de atleten die van achter naar voren kwam, hij maakte maar liefst 26 posities goed tijdens het fietsen en schoof zo door naar een tweede positie bij aankomst in T2. In de laatste kilometers verloor Heemeryck aansluiting met dit groepje en zo wisselde hij als zevende op 5:36 minuut afstand van de eerste man zijn fiets in voor loopschoenen. Nilsson hing na een fietsonderdeel van 4:12:02 als eerste zijn fiets terug in de rekken. Gevolgd door Weiss als tweede (+1:34) en Van Lierde als derde (+1:41).

Al maakte Heemeryck in de eerste zeven kilometer van het lopen nog twee posities goed en liep hij nagenoeg het hardst van iedereen, na ongeveer veertien kilometer kon hij de pijn in zijn heup niet meer verdragen stapte de Belg uit. Voorin begon Nilsson veelbelovend aan de marathon, maar ook hij verdween uit beeld na ongeveer tien kilometer. Weiss nam het stokje over en ging vanaf dat moment dus aan de leiding. Butterfield liet het er echter nog niet bij zitten en liep sterk op hem in. Ongeveer halverwege de marathon slaagde de Bermudaan erin en zo kwam hij op kop te lopen. Dit hield hij vol tot aan de streep en zo was het Butterfield die zegevierde na een sterke marathon van 2:38:29 Weiss pakte het zilver en De Elias het brons. Van Lierde finishte als zesde.