Sarissa de Vries heeft al vaak laten zien een triatleet van wereldklasse te zijn, maar ook regelmatig beleeft de atlete moeizame races wegens problemen met haar voeding. Het is een puzzel die De Vries steeds opnieuw moet leggen, maar die helaas nog altijd niet blijkt te kloppen, zo bleek afgelopen weekend tijdens de PTO US Open¬†ook weer. “Mijn ervaring bij de PTO US Open was niet waar ik op had gehoopt”, aldus De Vries na de race. “Het begint nu echt frustrerend te worden.”

“Het begon goed. Ik zwom sterk en kon in de grote achtervolgende groep uit het water komen; daar had ik ook gehoopt te zitten. Ik fietste aanvankelijk achterin de groep, maar toen die uit elkaar viel, fietste ik naar voren toe om het tempo hoog te houden; uiteindelijk brak ik los van die groep en kon ik het gat naar de andere groep dichtrijden. Ik begon toen al was ongemak in mijn buik te voelen en met mijn vorige races nog in mijn achterhoofd, wist ik dat mijn voeding waarschijnlijk niet meer werd opgenomen. Ik raakte echter niet in paniek aangezien toen alles nog onder controle leek en ik behouden door kon gaan.”

Tijdens het lopen kwam de klap echter hard aan. “Ik begon het looponderdeel op gevoel. Ik koos een tempo dat ik dacht tot aan de finish vol te kunnen houden, zonder dat ik oververhit zou raken of teveel suiker zou verbranden”, legt De Vries uit. “Ongeveer halverwege voelde ik me nog steeds in controle en had ik het gevoel dat ik redelijk goed kon finishen, maar met nog zo’n vier kilometer te gaan kreeg ik ineens moeite met ademhalen en even later moest ik overgeven. Ik ging rustig door, maar twee kilometer later moest ik weer overgeven. Ik voelde me op dit punt heel ziek en zwak, dus ik besloot te gaan zitten. Het medische team kwam naar me toe en we bespraken wat ik zou doen. Ik wilde heel graag finishen en ze lieten me uiteindelijk doorgaan, maar ze zouden me goed in de gaten houden en een infuus geven na de finish. Ik wandelde en jogde de laatste twee kilometer, finishte en belandde in de medische tent.”

“Het begint nu echt frustrerend te worden”, vervolgt De Vries. “Ik ben het hele jaar al goed in vorm, maar mijn darmen en maag zorgen ervoor dat ik het niet kan laten zien. Het voelt alsof mijn darmen volledig stoppen te werken en dat mijn voeding in mijn maag achterblijft totdat het er weer uit wil. Ik moet weer terug naar de tekentafel en verder onderzoeken wat dit probleem veroorzaakt. Wordt vervolgd….”