*Onderstaand verslag is geschreven door onze collega’s van 3athlon.be*

De Nederlandse Sarissa de Vries heeft haar titel bij Bilzen 111 geprolongeerd. Zij won de wedstrijd over 1 kilometer zwemmen, 100 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Zij werd lange tijd opgejaagd door landgenote Pleuni Hooijman, maar hield stand. Bij de mannen heeft Stenn Goetstouwers revanche op Bas Diederen genomen.

Drie koplopers na zwemmen

Met Stenn Goetstouwers, Tom Mets en Bas Diederen kregen we drie leiders na 1.000 meter zwemmen. In de eerste van drie ronden fietsen tijdens de 100 kilometer pakten ze al een mooie voorsprong op een groepje achtervolgers. Mets moest de andere twee laten gaan in de tweede ronde en zou in de slotfase nog opgeslokt worden door Vincent Van De Walle, Simon Van Langenhove, Hannes Cool en Steff Overmars.

Aanval in de laatste 20 km

In de laatste twintig kilometer ging Stenn Goetstouwers in de aanval. De ‘Tank van Wuustwezel’ reed nog twee minuten weg van Bas Diederen en had na 100 km fietsen ook nog een snelle 10 km lopen in de benen. Stenn won verdiend (met 2u14’51 over 100 km fietsen) in 3u04’32 met meer dan drie minuten voorsprong op Diederen.

“Mooiste overwinning ooit”

“Ik heb een aantal keer geprobeerd op de fiets”, vertelde Stenn, “maar het was bijzonder moeilijk om weg te geraken van Bas. In de laatste twintig kilometer zat Bas op kop. Hij keek om en geraakte daardoor even de juiste lijn kwijt. Ik ben toen in de aanval gegaan. Omdat ik er niet gerust op was, ben ik gas blijven geven, ook tijdens het lopen. Of dit een van mijn mooiste overwinningen ooit is? Ik denk het wel ja”, aldus Goetstouwers.

Diederen: “Alleen nog wedstrijden die ik leuk vind”

Bas Diederen gaf toe dat Goetstouwers zondag de betere was in Bilzen. “De beste heeft vandaag gewonnen. Stenn was erg sterk”, legt Bas uit. “Ik heb voor mezelf besloten om alleen nog wedstrijden te doen die ik leuk vind. En deze wedstrijd vind ik leuk, zeker ook met het nieuwe parcours”, aldus ‘Boem Boem Bas’.

Vincent Van De Walle was erg blij met zijn derde plaats. Hij klopte nog een paar sterke mannen. Hannes Cool werd vierde, Steff Overmars vijfde en Tom Mets zesde.

Sarissa De Vries wint opnieuw

Bij de vrouwen had Sarissa de Vries meteen een mooie voorsprong na het zwemmen, ondanks de watertemperatuur van 15,2 graden. “Hoe harder je zwemt, des te minder je daar last van hebt”, vertelde Sarissa De Vries. Die won de wedstrijd vorig jaar met ruim een kwartier voorsprong, maar kreeg nu een opzettende Pleuni Hooijman achter zich aan.

“Opgejaagd door Pleuni”

Hooijman volgde na een ronde fietsen op 1:25 en dat verschil bleef status quo tot ze de laatste ronde er zelfs nog een paar seconden vanaf knabbelde. Met een minuut tussen De Vries en Hooijman werd het nog spannend, maar eerstgenoemde bleef overeind. “Ik won hier vorig jaar met een kwartier verschil, maar dit vind ik eigenlijk veel leuker”, verduidelijkte De Vries na de finish. “Ik voelde me constant opgejaagd door Pleuni en moest vol blijven doorgaan. Ik ben dan ook heel tevreden met de zege”, aldus Sarissa.

Pleuni: “Wil ik meer doen, die 111’s”

Pleuni Hooijman kon leven met de tweede plaats. “Ik ben best wel een beetje chagrijnig”, lachte ze na de finish. “Ik wist dat Sarissa de betere zou zijn met het zwemmen, maar ik kwam uiteindelijk nog dichtbij tijdens het fietsen. Maar ze heeft verdiend gewonnen. Ik vind dit wel een enorm leuk format, iets wat ik in de toekomst nog meer wil doen”, aldus de Team4Talent triatlete.

Stefanie Adam eerste Belgische

Stefanie Adam was de eerste Belgische op de derde plaats. Sarissa De Vries won in 3u31’07. Pleuni Hooijman werd in 3u33’05 tweede en Stefanie Adam pakte in 3u37’53 de derde plaats.