Uitgerekend op haar verjaardag is Shirin van Anrooij zojuist, in Hoogerheide, Wereldkampioen veldrijden U23 geworden. Op voorhand was ze al de grote favoriet voor de zege en die favorietenrol maakte ze méér dan waar. Wielermedia spreken zelfs van een ‘one women show’ en daarmee wordt de spijker op de kop geslagen.

Van Anrooij koos bewust voor het WK voor beloften – ook al mocht ze ook bij de elite meedoen – omdat ze haar zinnen had gezet op de wereldtitel. Dat was ook al vroeg duidelijk, want ook al kende Van Anrooij geen droomstart, wist ze zichzelf alweer snel terug naar voren te vechten. Toen ze een eerste versnelling plaatste, kon alleen de Britse Zoe Bäckstedt mee. De rest van de concurrentes verloren direct de aansluiting door de krachtige versnelling van Van Anrooij.

Al in de tweede fietsronde besliste Van Anrooij vervolgens de strijd om de wereldtitel, want toen kon ook Bäckstedt haar niet meer volgen. Ze bleef nog wel op zeer korte afstand volgen, maar het gat kreeg ze niet meer gedicht.

Van Anrooij finishte in 45:53 minuut. Bäckstedt werd op 33 seconden achterstand tweede en de Tsjechische Kristyna Zemanová werd op 1:32 minuut achterstand derde.