Hij richt zich doorgaans op de korte afstand en ook nu zal hij dat weer gaan doen in aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs, maar de Australiër Jake Birtwhistle maakte afgelopen nacht een uitstapje naar de Middle Distance. Met succes, want ook al was het met een minimale marge; hij pakte een mooie overwinning bij de eerste editie van Ironman 70.3 Tasmania. Bij de vrouwen ging de winst naar Ellie Salthouse, die daarmee haar veertiende IM-overwinning boekte. Ook in de vrouwenwedstrijd waren de verschillen klein.

Het was geen verrassing dat de mannenwedstrijd in het water werd aangevoerd door Josh Amberger, die na 22:44 minuut uit het water kwam. Birtwhistle zat er meteen goed bij, want hij volgde direct in de voeten. Beide mannen hadden toen een gaatje van veertig seconden op een groep van zeven achtervolgers.

Aanvankelijk leken de twee koplopers hun voorsprong op de fiets te handhaven, maar uiteindelijk reed Matt Burton na zeventig kilometer toch naar voren en sloot aan bij het duo. Vanaf dat moment kwam alles sowieso weer dicht bij elkaar te rijden, want toen Burton als eerste zijn fiets in T2 hing, volgden zeven atleten, waaronder ook Birtwhistle en Amberger, binnen een halve minuut.

Tijdens het lopen ontstond een tactisch schaakspel, maar dan wel op hoog tempo. Met tempo’s van geregeld ruim onder de 3:30 minuut per kilometer waren het vooral Caleb Noble, Mitch Kibby, Charlie Quin en Jake Birtwhistle die elkaar het vuur aan de schenen legden. Allen liepen ze steeds binnen een minuut van elkaar, tot Quin halverwege de marathon de eerste was die moest lossen.

Vanaf dat moment leek het er misschien even op dat Noble zou gaan winnen, want met na dertien kilometer een voorsprong van dertig seconden oogde het alsof hij het verschil begon te maken. Daar legde Birtwhistle zich echter niet bij neer en die sloot een paar kilometer toch weer aan. Ondertussen liep Kibby ook nog steeds op slechts 20 seconden achterstand.

In de allerlaatste kilometers bleek het toch Birtwhistle die het hoogste tempo kon vasthouden: hij finishte in een tijd van 3:49:21. Kibby werd tweede in 3:49:36 en Noble derde in 3:50:17. “Het was geweldig om zó aangemoedigd te worden door het publiek”, aldus Birtwhistle na afloop, die een thuiswedstrijd beleefde. “Het was een zware dag en dit heeft me er echt doorheen geholpen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Jake Birtwhistle wint IM 70.3 Tasmania

Ellie Salthouse leidt van start tot finish, veertiende IM-zege

In de vrouwenwedstrijd een heel ander wedstrijdverloop, want daar was het Salthouse die van start tot finish leidde. Tijdens het zwemonderdeel voerde ze de race nog wel samen aan met Chloe Hartnett, want beide vrouwen kwamen na 26:19 minuut uit het water. Ook op de fiets hadden de vrouwen veel aan elkaar, want tot ruim tachtig kilometer bleven de twee vrouwen gezamenlijk aan de leiding rijden, tot in de allerlaatste kilometers op de fiets ook Penny Slater aansloot. Deze drie dames doken tegelijkertijd T2 in. Grace Thek zat daar negentien seconden achter en lag vierde, terwijl de overige vrouwen toen al op meer dan zes minuten achterstand reden.

Tijdens de run liep Salthouse meteen weg van haar concurrentes en ze pakte de overwinning toen ook redelijk onbedreigd, ook al was de marge klein. Salthouse won in een tijd van 4:06:53, Thek werd op 50 seconden achterstand tweede en Slater op 2:56 minuut achterstand derde.