De 15e plaats van de pas 16-jarige Shirin van Anrooij, eerder vandaag tijdens het EK veldrijden voor beloften (U23), is op papier een geweldige prestatie. Maar liefst 19 dames liet ze achter zich. Maar, toch is er ook een klein beetje teleurstelling bij het jonge talent. ,,Ik heb de start compleet gemist, heb daarna nog zoveel mogelijk rensters proberen in te halen, maar verder dan de vijftiende plek kwam ik toen al niet meer.” Tegelijkertijd ziet Van Anrooij ook dat de prestatie nog steeds een goede is. ,,Als eerstejaars mag ik niet meer dan tevreden zijn.” 

Van Anrooij moest vanaf de vierde startrij starten en kwam daardoor direct na de start in de problemen. ,,Dan ben je heel afhankelijk van de andere meiden. Ze kwamen meteen heel dicht naar elkaar toe en ik werd bijna uit de bocht gereden. De dames voor me vielen tegen me aan, waardoor ik zelfs heb stil moeten staan. Toen was de top twintig meteen al weg.” 

Ondanks dat het stilstaan geen gunstig effect had op de benen van Van Anrooij, bleef ze in haar hoofd rustig. ,,Ik heb zoveel mogelijk dames in proberen te halen en had voor de rest een hele goede race. Het was een supersnel parcours waar kleine verschillen werden gemaakt, op een rondje dat ook nog eens goed te doen was voor iedereen. Uiteindelijk kon ik dus niet verder komen dan die vijftiende plek. En, als eerstejaars, daar moet ik gewoon tevreden mee zijn. Vooraf had ik ook gezegd dat ik heel blij zou zijn met top vijftien. Het is nu alleen zo jammer van de start.”

Volgens Van Anrooij heeft ze er qua prestatie en race het maximale uitgehaald, qua plaats dus niet. ,,Daar zit nu een stukje teleurstelling, maar dat is omdat het zo kort na de race is. Het ging nu ook om het opdoen van ervaring op dit niveau en dat heb ik zeker gedaan. Het was tof en gaaf om tussen deze meiden te starten.”