Op Instagram plaatsen we deze week niet één, maar iedere dag een poll – telkens bestaande uit drie verschillende vragen die met elkaar te maken hebben. En dus volgt er ook iedere dag een artikel op onze website, met daarin aandacht voor jullie reacties.

De vragen in de poll hadden eergisteren betrekking op jullie sportverleden en triathlon-ervaring. Hoeveel jaar doen jullie nu al aan triathlon? Op welke leeftijd zijn jullie met triathlon begonnen? En doen jullie er nog een andere sport naast?

(tekst gaat verder onder foto)

Maar liefst 34 procent van jullie gaf aan de triathlonsport pas kort geleden ontdekt te hebben en niet langer dan 2 jaar actief te zijn. Maikel Peeman geeft aan helemaal nieuw te zijn in de triathlonwereld: ,,Altijd alleen hardgelopen, maar nu in combinatie met zwemmen en fietsen door regelmatige loopblessures.” 28 procent van de triatleten die gereageerd hebben, geeft aan op dit moment 2 tot 5 jaar aan triathlon te doen.

Natuurlijk zagen we ook een aantal uitschieters voorbijkomen. Michiel Twaalfhoven doet met 35 jaar al verreweg het langst aan triathlon. ‘Nielsuitelst’ geeft aan 31 jaar aan triathlon te doen, al plaatst hij daar de kanttekening ,,met pauzes” bij. Jean-Pierre Fraussen doet daar met 30 jaar niet ver voor onder en ook Dimitri Henry heeft met 27 jaar serieuze ervaring. Ook voor Maryvonne van den Berg, Jos van Barneveld en Marco Akershoek is triathlon een constante factor in het leven geworden: alle drie geven zij aan al zo’n 20 jaar deze sport te beoefenen.

(tekst gaat verder onder foto)

De een is al langer actief dan de ander, maar op welke leeftijd begon bij jullie het triathlonvuur te branden?

Maar liefst 40 procent geeft aan voor zijn 20e te zijn begonnen met triathlon. Gemiddeld genomen zijn jullie begonnen op 24-jarige leeftijd. Toch geeft ook een groot deel van jullie aan de sport juist op latere leeftijd te hebben ontdekt, want 31 procent is pas begonnen na het bereiken van het 30e levensjaar.

‘Gerrit_far_Beek’ begon op 52-jarige leeftijd en had daarmee de hoogste leeftijd op het moment dat hij voor het eerst een triathlon deed. Het jongst waren Marco Akershoek en Rick Ogier, die aangeven op 7-jarige leeftijd te zijn begonnen en dus met triathlon zijn grootgebracht.

(tekst gaat verder onder foto)

Triathlon bestaat natuurlijk uit drie verschillende sporten, maar naast het zwemmen, fietsen en lopen worden blijkbaar nog een heleboel andere sporten beoefend. ‘Diyah.xtri’ bijvoorbeeld: ,,Skiën en boulderen, omdat ik dat leuk vind. Krachttraining omdat het mij helpt sterker te worden in triathlon.” Ook Christiaan de Jong houdt het niet uitsluitend bij triathlon: ,,Volleybal en zaalvoetbal. Eén sport is toch niet genoeg”, geeft hij aan met een knipoog. Een komische reactie kwam binnen van Marcel Lagerwerf: ,,Vader van ons 15 maanden zoontje zijn is een sport op zich.”

De meeste andere sporten die worden beoefend staan uiteindelijk wel in dienst van triathlon. Zo geeft Victor Goené aan: ,,Wielrennen, omdat ik dat leuk vind en het een goede training is.” Hetzelfde geldt voor Milan Verschaeve: ,,Atletiek, om mijn absolute snelheid te onderhouden.” Krachttraining wordt ook meerdere malen genoemd en ‘Fitgirl.Amber’ heeft in Pole Fitness een alternatieve manier van krachttraining gevonden: ,,Pole fitness (paaldansen, maar dan niet zo sexy), want dat vind ik veel leuker dan krachttraining, plus je traint flexibiliteit.”

Niet iedereen houdt tijd over voor een sport ernaast, 40 procent geeft aan het ‘slechts’ bij zwemmen, fietsen en hardlopen te houden. ,,Drie is voldoende”, stelt ‘Laetiske’. Koen Hijman vraagt zich terecht af: ,,Is dat mogelijk met 20 trainingsuren!?”