Sonja de Koning finishte vandaag als veertiende tijdens de finale van de Europe Triathlon Junior Cup in Tiszaujvaros nadat ze tijdens het fietsonderdeel in een lastige positie terecht kwam. De wedstrijd werd gewonnen door de Hongaarse Lili Dobi in 41:07 minuut. De tweede plaats ging naar de eveneens Hongaarse Romina Nadas (+0:07) en de Oostenrijkse Tabea Huys maakte het podium compleet (+0:13).

In het water wisten twee dames aan de grote groep te ontsnappen: de Deense Kajsa Sophie Gronberg Christensen en Huys. De rest van het veld volgde vanaf vijftien seconden met De Koning op een negende plek (+0:20).

Huys ging er zonder nog om te kijken hard in haar eentje vandoor, terwijl zich achter de Oostenrijkse atlete een groepje vormde. De Koning slaagde er niet in om bij dat groepje te komen en kwam zo aanvankelijk in niemandsland te rijden. Later voegden verschillende atleten zich bij De Koning, maar werd er onvoldoende samengewerkt om terug naar de kopgroep – die Huys hadden opgeraapt – te rijden. Dat lag niet aan De Koning, want de Nederlandse deed hard haar best op kop. Bij aankomst in T2 keek De Koning tegen een achterstand op van 43 seconden.

Met zeven atleten bestormde de kopgroep de wisselzone, waarna De Koning volgde in een groepje van twaalf. Voorin de race bleven na een paar honderd meter vier atleten over. Het gat tussen De Koning en de kop liep al snel op tot boven de minuut.

In de laatste kilometer liep Dobi naar voren en liet ze de andere drie dames, die eerst bij haar liepen, achter zich. Nadas behaalde een tweede plek (+0:07) en Huys werd derde (+0:13). De Koning nam uiteindelijk genoegen met een veertiende plek (+1:51).