Duathlon bondscoach Armand van der Smissen is logischerwijs niet te spreken over de dramatische organisatie van de Duathlon World Games, die gisteren plaatsvonden in Birmingham, Amerika. Bij de dames race werd meer dan de helft van het startveld gediskwalificeerd voor  onbedoeld afsnijden of op een andere manier verkeerd rijden tijdens het fietsonderdeel. Van der Smissen laat weten teleurgesteld te zijn in de organisatie: “Dikke ‘fail’ voor lokale organisatie en World Triathlon.”

“Bedankt voor het uitwringen van jezelf Diede Diederiks, Karin Nieuwenhuijsen, Ann Schoot Uiterkamp, Joey van ‘t Verlaat en Thomas Cremers”, begint Van der Smissen zijn bericht op een positieve noot.” Een kritische opmerking volgt: “De organisatie in de middag was in orde na het fiasco in de ochtend; een niet uitgezet fietsparcours met twintig bochten dat de ochtend ervoor maar één keer gereden mocht worden, waardoor vrijwel iedereen die na de kopgroep kwam – dus zonder voorrijmotor – verkeerd reed.”

“Dikke ‘fail’ voor lokale organisatie en World Triathlon, die meer dan de helft van het deelnemersveld diskwalificeerden”, vervolgt Van der Smissen zijn bericht. “Als World Triathlon net zo streng is voor haar officials als voor atleten, zien we deze mensen de eerste tijd niet meer terug bij wedstrijden. Tien landen dienden protest in met uitdrukkelijke verzoek gehoord te worden. We hebben via de website van World Triathlon moeten lezen dat het protest is afgewezen zonder opgaaf redenen”, aldus Van der Smissen.

Later vandaag zullen de Nederlandse atleten tijdens de Mixed Relay opnieuw in actie komen in Birmingham. Daan de Groot zal daarbij niet van de partij zijn, aangezien de atleet daags voor de wedstrijd besmet raakte met het coronavirus en nog onvoldoende hersteld is.