Ze lag goed in de race, bevond zich netjes in de kopgroep, maar toen was het plots gedaan voor Sonja de Koning. De atlete kwam vandaag ten val in de laatste kilometers van het fietsonderdeel van de Europe Triathlon Junior Cup in Caorle. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door de Zweedse Tilda Mansson. De tweede plaats ging naar de Sloveense Margreta Vrablova en het brons was aan de Spaanse Elena Viejo Campos besteed.

Al na zo’n 100 meter zwemmen sloeg de Italiaanse Pia Fischer een klein gat op de rest van het veld. Met een voorsprong van enkele seconden rende ze uiteindelijk richting T1. De Koning kwam rond een twintigste plaats uit het water en lag op dit punt zo’n tien seconden achter de eerste dame.

Op de fiets ontstond al snel een kleine kopgroep met daarin zes atleten. Daarachter zetten zeven atleten met succes de achtervolging in, want binnen no-time voegden ze zich bij de kop en zo kwamen er dertien atleten voorin de race te rijden. Daar bleef het niet bij, want niet veel later kwam vrijwel het gehele veld weer samen. Daarmee kon ook De Koning zich bij de leidende dames voegen.

Enkele atleten deden een ontsnappingspoging, maar lang duurde het niet voordat zij weer werden teruggehaald. Met slechts een paar honderd meter te gaan tot de tweede wissel kwam De Koning plots hard ten val. Het leek een defect of loszittend stuur te zijn dat dit veroorzaakte.

Mansson was er direct na de tweede wissel snel vandoor. In een flink tempo stormde ze richting de eerste plaats. Er was niemand die er ook maar enigszins in slaagde aan te haken. Terwijl het al snel duidelijk was dat het zilver naar Vrablova ging, werd er daarachter hard gevochten om het brons. Nadat Mansson het lint boven haar hoofd tilde en Vrablova beslag legde op het zilver, bleek Viejo Campos aan het langste eind getrokken te hebben voor het brons.