Niels van Lanen finishte zojuist met een 21e plek tijdens de Europe Triathlon Junior Cup in Caorle. De wedstrijd werd gewonnen door de Italiaanse Euan De Nigro, die met lopen ongenaakbaar was. De tweede plek ging naar de Spaanse Pelayo Gonzalez Turrez en met de eveneens Spaanse Andres Prieto Villar was het podium compleet.

Na 300 meter zwemmen bevond Van Lanen zich nog niet op de ideale positie. Zo klom hij buiten de top twintig aan wal, wat betekende dat de topfavorieten er tijdens het fietsen aanvankelijk zonder hem vandoor gingen. Het was de Australische Jack Crome die na het zwemmen als eerste richting T1 rende.

In het zadel vormde zich een kopgroep van zeven man met daarachter een grote achtervolgende groep met daarin bijna alle andere atleten, waaronder dus ook Van Lanen. Binnen enkele kilometers slaagde het groepje van Van Lanen erin het gat naar de kop te dichten. Zo bevond nagenoeg het hele veld zich dus in één grote fietsgroep.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Van Lanen voorin de groep tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

Net zoals hij deed tijdens de Europe Triathlon Junior Cup Quarteira – toen ging hij er in zijn eentje vandoor – verrichtte Van Lanen regelmatig kopwerk toen hij eenmaal voorin de race lag. Bij ingang van T2 lag hij echter wat verder achterin de groep en zo bestormde hij rond een vijftiende plek het loopparcours.

Tijdens de 1900 meter lopen sprintte De Nigro er hard vandoor. De achtervolging werd ingezet door de Australische Bradley Course, Gonzalez Turrez en Prieto Villar. De Australiër moest het in de laatste meters afleggen tegen het Spaanse geweld en zo was het De Nigro die zegevierde, terwijl Prieto Villar en Gonzalez Turrez het zilver en brons claimden. Van Lanen passeerde de streep als 21e.