De verschillen waren zeer klein tussen de twee snelste vrouwen – Sarah Crowley en Rebecca Clarke – en dat maakte Ironman Australia zeer interessant om te kijken. Uiteindelijk was de winst voor Crowley, die na 9:06:04 over de finish kwam. Clarke volgde 1:06 minuut later als tweede.

Het was al meteen na het zwemmen duidelijk dat de wedstrijd – waar sowieso maar zes vrouwen van start gingen – door weinig dames spannend gemaakt zou worden. Clarke noteerde met 53:00 de snelste zwemtijd en Crowley kwam na 55:06 minuut als tweede uit het water. Courtney Gilfillan lag toen in haar voeten en kwam als derde uit het water.

Beide dames zetten de achtervolging in en na ongeveer veertig kilometer hadden ze Clarke bijgehaald. Lange tijd blijven de drie dames bij elkaar reden, maar halverwege bleek het tempo toch te hoog te liggen voor Gilfillan, die toen vrij snel tijd verloor en al met een achterstand van bijna twee minuten doorkwam. Die achterstand zou alleen maar groter worden. Crowley en Clarke bleven echter de hele tijd bij elkaar fietsen en kwamen ook samen terug in T2.

De eerste kilometers van de marathon liepen Crowley en Clarke heel dicht bij elkaar, maar na ongeveer tien kilometer begon Crowley heel langzaam maar toch duidelijk weg te lopen bij haar concurrente. Groot werd haar voorsprong echter nooit, want na twintig kilometer lag ze dertig seconden voor en na dertig kilometer was de voorsprong gegroeid tot 1:16 minuut. Gilfillan lag ondertussen al ruim twintig minuten achter.

Crowley pakte de overwinning in een tijd van 9:06:04. Clarke werd tweede na 9:07:11. Gilfillan werd derde in 9:30:48.

Een verslag van de mannenwedstrijd vind je hier.