In een regenachtig Australië heeft Tim van Berkel zojuist een mooie dag beleefd; nadat hij de hele dag op achterstand lag, sloeg hij toe tijdens de marathon om uiteindelijk Ironman Australië naar zich toe te trekken. Hij won de wedstrijd in 8:15:14 uur.

Het was aanvankelijk Josh Amberger die de dag het beste begon en met een zwemtijd van 48:56 als eerste uit het water kwam. Van Berkel lag toen prima in de mix, want ook al had hij vier minuten achterstand, zat hij in de achtervolgende groep, samen met Ben Phillips, Tim Reed, Joel Woolridge, Fraser Walsh en Jack Moody; allemaal Australiërs.

Op de fiets liet Van Berkel die mannen meteen achter zich en al binnen tien kilometer had hij een gat geslagen op de rest van de achtervolgende groep. Ook had hij al ruim een minuut van zijn achterstand afgehaald, al werd die achterstand in de daaropvolgende kilometers ook weer groter en kwam de achtervolgende groep weer terug bij Van Berkel. Halverwege was Amberger verder vooruit gereden en was zijn voorsprong bijna zes minuten, terwijl Van Berkel alleen nog Philips en Reed bij zich had.

Eigenlijk veranderde er in het tweede deel van het fietsonderdeel niet zo heel veel, behalve dat Van Berkel wegreed bij Philips en Reed en dus solo op de tweede positie reed. Toen Amberger als eerste terug in T2 kwam, volgde Van Berkel op 5:32 minuut.

Tijdens het lopen werd Van Berkel’s achterstand binnen veertien minuten goedgemaakt en toen ging Van Berkel meteen voorbij aan Amberger. Vanaf dat moment was de race beslist en veranderde er eigenlijk niks meer. Van Berkel won in een tijd van 8:15:14, terwijl Amberger als tweede over de streep kwam in 8:26:14. In de laatste kilometers ging Jack Moody nog voorbij aan Ben Phillips – die steeds derde lag – en zo werd Moody derde in een tijd van 8:35:40.

Een verslag van de vrouwenrace vind je hier.