Vorig jaar werd Els Visser tweede bij Challenge Wanaka en dat kwam vooral doordat ze op de fiets onverhoopt verkeerd reed, maar nu heeft de Nederlandse topatlete de nare nasmaak van die teleurstelling in één keer weggevaagd door op een meer dan indrukwekkende manier te winnen. Na het zwemmen moest Visser vol in de achtervolging, maar op de fiets nam ze de leiding om Challenge Wanaka uiteindelijk tijdens het lopen definitief in haar voordeel te beslissen.

De concurrenten van Visser zijn in ieder geval gewaarschuwd wanneer ze ergens aan de start staat, want ook al komt Visser bijna altijd met een paar minuten achterstand uit het water, als de motor op de fiets eenmaal aan gaat, blijft er vrijwel geen plek meer over om te schuilen. Dat was vandaag in het Nieuw-Zeelandse Wanaka niet anders: Rebecca Clarke kwam met een zwemtijd van 24:27 minuut als eerste uit het water, op iets meer dan een minuut gevolgd door Aleisha Wesley. Visser volgde vervolgens als vijfde, maar lag bijna 4:30 minuut achter en had de Britse Laura Siddall direct in haar voeten liggen.

Op de fiets kwamen Clarke en Wesley aanvankelijk bij elkaar, maar werd vooral gekeken naar Visser, die niet rustig, maar juist razendsnel naar voren in de wedstrijd reed en in haast duizelingwekkend tempo haar achterstand goed maakte. Na dertig kilometer was er al minder dan een minuut van haar achterstand over en na zestig kilometer ging Visser zelfs aan de leiding. Clarke reed toen nog in haar wiel, maar Wesley was al gelost en niet veel later moest ook Clarke de Nederlandse laten gaan. Eenmaal terug in T2 bleek de voorsprong van Visser snel gegroeid, want Clarke volgde op 2:03 minuut, Wesley op 5:25 minuut en Siddall, toen vierde, op 9:47 minuut.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Els Visser buigt achterstand om in voorsprong Challenge Wanaka (Foto: Challenge Family)

Naar achteren kijken hoefde Visser tijdens het lopen niet te doen: ze was zo sterk dat ze ook toen haar voorsprong zag groeien en groeien. Halverwege het loodzware parcours – dat geheel onverhard is en twee keer over een pittige klim voert – was haar voorsprong op Clarke al meer dan zes minuten en ook Siddall, wel opgerukt naar een derde plaats, verloor meer tijd en volgde op 11 minuten.

Uiteindelijk won Visser de race in 4:34:46. Clarke werd tweede in 4:43:29 en Siddall derde in 4:44:22.

‘Ik bleef me focussen op mijn eigen race’

Na afloop sprak Visser: “Dit is een goed gevoel. Vorig jaar was het een teleurstelling om tweede te worden, dus ik kwam dit jaar terug voor een nieuwe kans. Ik wist dat ik na het zwemmen tijd had goed te maken, maar ik bleef me focussen op mijn eigen race, bleef pushen op de fiets en dat ging ontzettend goed. Ik was eigenlijk de hele dag goed in controle. Echt een ongelooflijke dag.”

Els Visser rent naar de zege bij Challenge Wanaka (Foto: Challenge Family)