Een overvol programma tijdens de Triathlon Utrecht. Gisteren werden er onder andere een Sprint en Olympische triathlon afgewerkt en kwamen ook de mannen en vrouwen van de 2eDivisie Noord en de mannen van de 3eDivisie Zuid in actie.

Mannen 2eDivisie Noord
De atleten van de 2eDivisie Noord namen het in Utrecht tegen elkaar op over de sprintafstand die bestond uit 750m zwemmen, 22.4 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Merijn Ellenkamp deed dat het snelste in een tijd van 1:03:36 en pakte daarmee de beste klassering voor Rogelli / TriMates 2 uit Utrecht. Met name het zwemmen ging hem goed af, waardoor hij als een van de eersten aan het fietsonderdeel kon beginnen. Daar wist Ellenkamp zijn plaats voorin het veld vast te houden, maar pas in het afsluitende looponderdeel kon hij de winst veilig te stellen. Daan de Groot van Hellas 3 uit Utrecht wist beslag te leggen op de tweede plaats in een tijd van 1:03:53. Hoewel hij de afsluitende 5 kilometer als snelste voltooide (17:03), was dat net niet voldoende om Ellenkamp voorbij te streven. Bart Cooymans finishte als derde in een tijd van 1:04:04 en deed daarmee goede zaken voor Kijani 2 uit Beesd.

(tekst gaat onder foto verder)

Ellenkamp won de 2e Divisie Noord. (Foto: Judith Ettema)

Ellenkamp won niet alleen individueel, ook zijn team Rogelli/TriMates 2 eindigde  op de eerste plaats. Rogelli/TriMates verzamelde in totaal 16 punten. Naast Ellenkamp waren het Marijn de Jonge op een 7e plaats en Martijn Keijsers op een 8e plaats die voor de rest van de punten zorgden. Met één punt meer, 17 in totaal, eindigde Kijani 2 op een tweede plaats. Drie punten kregen zij voor de derde plaats van Cooymans, Jeroen Leuverink pakte 5 punten en Geert Lantink  was goed voor 9 punten. Een gedeelde derde plaats was er voor Hellas 3 en IZGS uit Haarlem, die beide 31 punten behaalden. Voor Hellas 3 waren dat Daan de Groot (2), Lex Bruggink (13) en Luuk Vermunt (16). De punten bij IZGS werden verzameld door Tim Vreeburg (6), Rutger Stottelaar (10) en Melvin Welsink (15).

Vrouwen 2eDivisie Noord
De snelste vrouw in de 2eDivisie Noord was Sarah-Lynn Reuver. Met maar liefst vier minuten voorsprong op de rest van het veld finishte zij in 1:11:57 en verdiende daarmee 1 punt voor Wensink – Benro / TTvW Hof van Twente uit Goor. Rianne Snel die uitkwam voor Hellas 3 was de snelste achtervolger en pakte met een tijd van 1:15:50 de 2 punten. Marijtje Molenhuis van Triteam Groningen 3 werd derde in een tijd van 1:15:58.

Zo groot als de voorsprong van Reuver was op de rest van het veld, zo duidelijk was ook de overwinning in het totaalklassement. Wensink – Benro / TTvW Hof van Twente kreeg slechts 14 punten toegekend, dankzij de 1e plaats van Reuver, 4e plaats van Mieke Prins en 9e plaats van Riande van Weezep. Tweede werd Hellas 3 met 21 punten. Naast de 2 punten van Snel zorgden Jitske Nijhuis (7 punten) en Linda Schonewille (12 punten) voor de rest. Op een derde plaats eindigde De Boks uit Klazienaveen. Alisa van de Capelle-Wubs behaalde een vijfde plaats en daarmee de beste klassering voor haar team. Samen met de 15e plaats van Susan Koop en 17e plaats van Rachma Scheffer verzamelde het team 37 punten.

Mannen 3eDivisie Zuid
Voor de mannen van de 3eDivisie stond er een Olympische Afstand op het programma. Die werd het snelst voltooid door Bob Glaudemans van TC Maastricht in 2:15:57. Ook de nummer twee, Filippo Colucci, kwam uit voor TC Maastricht. Na 2:18:54 finishte hij vlak voor Alexander Picard. Zijn eindtijd van 2:18:58 leverde het Team UnLtd 2 uit Rotterdam 3 punten op.

Met twee mannen in de top 3 kon het haast niet anders dan dat TC Maastricht ook het teamklassement zou winnen. Samen met de 6e plaats van Berry Moonen verzamelde het team slechts 9 punten. De 28 punten van TTB 2 uit Bodegraven waren genoeg voor een tweede plaats en werden verdiend door Jan Boot (7), Wouter van Catz (10) en Stephan van Eijk (11). Op een derde plaats eindigde Ferro Mosae 2 uit Maatricht. De 4e plaats van Bas van de Valk, 13e plaats van Kaj Raaijmakers en 17e plaats van Job van Leeuwen leverden het team 34 punten op.

OD en sprint
Naast de Divisiewedstrijden waren er ook een OD en een sprintafstand die open stonden voor iedereen. De Olympische afstand werd bij de mannen gewonnen door Marijn Geurken, die sterk kwam opzetten tijdens het looponderdeel. Thijs Hagelstein had vanaf het begin de eerste plaats in handen, maar dankzij een razendsnelle 10 kilometer (36:52) van Geurken, kon hij die positie niet vasthouden. Na 2:12:28 was het Geurken die als eerste over de streep kwam. Hagelstein finishte een minuut later, in 2:13:27. Derde werd Jeroen Korstanje die ook vanaf het begin vooraan in de wedstrijd meedraaide. Als tweede kwam Korstanje uit het water en wisselde hij van het fietsen naar het lopen, maar ook hij werd in de laatste kilometers voorbijgelopen door Geurken.

De eerste dame, Ilona Eversdijk, finishte knap 4e overall en met ruime voorsprong op de andere vrouwen. Voor het zwemmen had ze slechts 22:49 minuten nodig en de voorsprong die ze daardoor had opgebouwd leverde ze ook niet meer in. Na 2:19:45 kwam ze over de finish, bijna zeven minuten voor de nummer twee, Jeanet van den Berg. Zij had 2:26:36 nodig voor de OD. Derde werd Roelien de Wolf met een tijd van 2:31:52.

Eversdijk won de OD met overmacht. (Foto: Judith Ettema)

De sprintafstand werd gewonnen door Roel Kwaaitaal. Als eerste kwam hij uit het water, met 13 seconden voorsprong op de nummer twee, Andy Koolmees. Die wist Kwaaitaal tijdens het fietsen echter in te halen, waardoor de rollen daarna waren omgedraaid. Tijdens het looponderdeel volgde opnieuw een wissel van de wacht en met de snelste 5 kilometer van het hele veld (17:58) kon Kwaaitaal zelfs nog met een ruime voorsprong finishen. Hij zette een tijd van 1:07:27 op de klok. Andy Koolmees kon zijn tweede plaats vasthouden en finishte na 1:08:28. Derde werd Charles Helsper die 1:09:29 nodig had voor de sprintafstand.

Kwaaitaal trok de Sprint naar zich toe. (Foto: Judith Ettema)

Eshter Kox kwam nagenoeg tegelijk met de eerste twee mannen uit het water en haar zwemtijd van 11:18 minuten zette haar dan ook op grote voorsprong in het vrouwenveld. Kristel van Asselt kon haar achterstand van ruim vier minuten op Kox echter wegwerken tijdens het fietsen en wist zo de koppositie over te nemen. Die hield ze vast tot het einde en na 1:18:56 kwam ze als eerste vrouw over de finish. Kox moest uiteindelijk ruim twee minuten toegeven en finishte in 1:21:09 op een tweede plaats. Eline Geschiere kwam nog sterk opzetten, maar moest genoegen nemen met een derde plaats in 1:21:16.