In de vijfde en laatste Eredivisiewedstrijd toonde Squadra zich vandaag opnieuw het sterkste team van de Eredivisie Teamcompetitie en daarmee kroonden zij zich meteen tot landskampioen. 

In estafettevorm werd door de atleten achter elkaar een mini-triathlon (380 meter zwemmen, 7 kilometer fietsen en 2 kilometer lopen) afgelegd. Na de eerste wissel was het TC Twente dat aan de leiding ging, gevolgd door Cerberus en De Dolfijn. Squadra zat er op dat moment nog niet vooraan bij, maar dat bleek geen enkel probleem om alsnog voor de overwinning te strijden. Het team uit Eindhoven kon in de derde ronde de koppositie overnemen en wist direct een gat van ruim een halve minuut te slaan. Cerberus lag op dat moment in tweede positie, gevolgd door TC Twente.

Spannend liet Squadra het niet worden. Ruim twee minuten voor de andere teams kwamen de mannen uit Eindhoven (Finn Timmermans, Neal van Vaerenbergh, Tim van Hemel en Jonathan Wayaffe) over de finish (1:26:17). ,,Dit is de kers op de taart”, vertelt Wayaffe, die vandaag als laatste in actie kwam. ,,Een heel seizoen draaien is niet gemakkelijk. Dat we bijna altijd de sterkste zijn geweest voel heel goed.”

In de laatste ronde wist VISMA / TriCan dankzij Donald Hillebregt een grote inhaalslag te maken. Daarmee pakte het team, dat naast Hillebregt bestond uit Frank Heestermans, Thomas Cremers en Lars van der Knaap, een tweede plaats. In een totaaltijd van 1:28:30 finishte het team vlak voor Cerberus uit Nijmegen. Dieter Boeye, Nick Thijs, Wesley Mols en Roel Kwaaitaal kwamen namelijk uit op een totaaltijd van 1:28:32. TC Twente deed lange tijd mee voorin de wedstrijd, maar kwam uiteindelijk net te kort voor een podiumplaats. Het team bestaande uit Stijn Jansen, Mark Oude Bennink, Felix Reifenberg en Jan-Roelf Heerssema kwam na 1:28:35 over de finish.

Squadra won de finalewedstrijd en kroonde zich bovendien tot landskampioen (Foto: 3athlon.nl)

De overwinning van Squadra zorgde ervoor dat het team voor de tweede keer op rij landskampioen werd, al kon dat al bijna niet meer mis gaan. Na twee overwinningen en twee keer een 2e plaats, stond Squadra na vier wedstrijden met 6 punten bovenaan in de tussenstand. Met het punt dat zij daar vandaag aan toevoegden, kwam het team uit op een totaal van 7 punten. Rogelli / TriMates kon ondanks een 6e plaats vandaag, de tweede plek in het eindklassement behouden (16 punten). De strijd om de derde plaats was onwijs spannend en ging tussen TC Twente, Kijani en VISMA / TriCan. De goede klassering van VISMA / TriCan vandaag zorgde ervoor dat het team de laatste podiumplaats veilig kon stellen met een puntentotaal van 17.

Bekijk de uitgebreide reactie van de mannen van Squadra hieronder: