Edit: Na de finish is het klassement om onduidelijke redenen aangepast. Marco van der Stel finishte daarmee niet op een 27e, maar 30e plaats. Donald Hillebregt zakte terug naar een 49e plaats.

De Noorse Kristian Blummenfelt won vorige week nog de WTCS in Yokohama en ook vandaag bleek hij onnavolgbaar: na een vernietigende versnelling in de laatste kilometers van de run won hij zojuist de World Cup Lissabon. De Nederlandse Marco van der Stel overklaste zichzelf ook, door net als Blummenfelt vooral zeer sterk te lopen en uiteindelijk als 27e te finishen.

De wedstrijd begon enigszins opmerkelijk, na een valse start van een aantal atleten en de beslissing van de jury om daarna alle atleten die wel op tijd het water indoken terug te fluiten en een tweede, dus nieuwe start te houden. Wat volgde was een zwemonderdeel onder zware omstandigheden, met behoorlijk wild water en waarbij eigenlijk alle atleten aanvankelijk bij elkaar bleven. Dat betekende niet dat er rustig aan werd gedaan, want na één ronde van 750 meter zwemmen was er slechts 7:45 minuut voorbij. De altijd sterk zwemmende Richard Varga ging op dat punt aan de leiding. Van der Stel en Hillebregt kwamen bij elkaar uit het water, op dat moment 43e en 44e en op iets meer dan een halve minuut van Varga.

In de tweede ronde werd het deelnemersveld wat meer opgerekt en ontstond er een steeds langer lint van atleten. Ondertussen bleef het tempo hoog, zo bleek wel toen Varga na 16:12 minuut als eerste richting de wisselzone mocht. Van der Stel verloor geen extra tijd, won een paar plaatsjes en ging als 36e naar zijn fiets, op 31 seconden achterstand op Varga. Hillebregt volgde als 42e op 44 seconden achterstand.

Fiets: grote groep komt samen

Op de fiets waren het aanvankelijk Varga en Jonas Schomburg die samen optrokken en de leiding pakten, maar makkelijk zouden de Slowaak en Duitser het niet krijgen: kort daarachter ontstond een grote groep van zo’n vijftien atleten die bijzonder gemotiveerd leken om zo snel mogelijk naar voren te rijden. Het duurde dan ook minder dan een paar kilometer voor de twee werden teruggepakt en er een nog grotere kopgroep – van 33 atleten – ontstond. Knap fietswerk van Van der Stel betekende ook voor hem een plek in de voorste groep. Hillebregt kon de sprong naar voren niet maken en kwam in de tweede groep terecht, op dat moment 45 seconden achter de leiders.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Alles klontert samen. (Foto: 3athlon.nl)

De tweede groep begon gedurende het fietsen wel tijd goed te maken. Grootste favoriet in die groep was overigens de Spaanse Mario Mola, die in het begin van de race dus even de slag had gemist. Hoe dan ook: halverwege de veertig kilometer op de fiets had deze achtervolgende groep ongeveer de helft van de achterstand goedgemaakt en zo kwam de groep door op nog slechts 25 seconden. Niet veel later smolt de groep samen tot één grote groep van 55 atleten. Deze groep bleef – zonder dat er echt interessante dingen gebeurden – tot T2 bij elkaar.

Grote groep atleten samen in T2. (Foto: 3athlon.nl)

Run: Blummenfelt vernietigend snel, Van der Stel sterk

Ondanks dat er zoveel atleten tegelijkertijd in de wisselzone waren, verliep de wissel vlekkeloos en waren er geen bijzonderheden. Snelste van de groep was in ieder geval Schomburg, die net als tijdens de eerste kilometers op de fiets opnieuw de leiding nam. Daarachter ontstond een achtervolgend groepje van 7 atleten met als grootste favorieten Kristian Blummenfelt en Marten van Riel. Van der Stel kwam na 2.5 kilometer als 29e door en had toen een achterstand van 33 seconden. Hillebregt liep op een vijftigste plek en gaf 62 tellen toe op de leider van de race. Ondertussen werd Schomburg op dit punt bijgehaald.

Halverwege het looponderdeel liepen er nog vijf mannen aan de leiding: de Zwitserse Max Studer, de Franse Tom Richard, de Spaanse Genis Grau en dus ook Schomburg en Blummenfelt. Vooral Studer en Schomburg hielden het tempo hoog. Ondertussen leek Van der Stel een uitstekende dag te beleven, want ook al verloor hij iets meer tijd (+49 kwam hij door, red.), won hij wel weer wat posities en liep hij op positie 26. Ook Hillebregt schoof iets naar voren en kwam door op een 48e plaats.

Het was Blummenfelt die met nog 2.5 kilometer een enorme versnelling plaatste en zijn concurrenten wist te lossen. Op Studer na dan, want de Zwitser ging brutaal mee, even van achteren maar niet veel later probeerde hij zelfs door te versnellen. Daarmee deed hij Blummenfelt zichtbaar pijn, maar toch kon de Noor aanhaken. Vanaf dit punt ontstond er dan ook een zeer interessante strijd, want niet veel later begon Blummenfelt opnieuw te versnellen en zo pakte hij het eerste echte gaatje van de race. Dat gaatje verloor hij niet meer en zo pakte hij de overwinning na 1:42:32 uur. Het zilver was voor Studer die 9 seconden later finishte. 23 seconden na de winnaar pakte Grau het brons.

Van der Stel liep nog even naar een 21e positie, maar verloor in de laatste ronde nog wat plekken. Uiteindelijk finishte hij op een mooie 27e plaats, 2:12 minuut van de winnaar. Hillebregt werd 45e op 4:08 van de winnaar.