Rachel Klamer is zojuist vierde geworden bij de World Cup in Kaapstad. IJzersterk begon ze aan de eerste wedstrijd van het seizoen en lang voerde ze zelfs – in een kopgroep waar ook Maya Kingma een tijd deel van uitmaakte – de wedstrijd aan. Tijdens het lopen moest ze helaas haar meerdere erkennen in drie concurrentes, waardoor ze uiteindelijk als vierde over de finish kwam. De winst ging naar de Japanse Ai Ueda.

De ambities van Klamer, maar ook van Kingma, waren tijdens het zwemmen meteen duidelijk. Kingma staat sowieso al bekend als sterke zwemster, maar dat ook Klamer met de kopgroep van zes mee kon, was mooi meegenomen. Uiteindelijk ging deze groep van zes dames, naast Klamer en Kingma bestaande uit de Amerikaanse Summer Rappaport en Tamara Gorman, Spaanse Perez Sala en Japanse Fuka Sega, er gezamenlijk vandoor. Klamer trok op kop veel door, maar ondertussen reed onder andere uiteindelijke winnares Ueda steeds dichter naar de kopgroep toe.

(tekst gaat onder foto verder)

Rachel Klamer trekt, met in haar wiel Maya Kinga, flink door op de fiets. (Foto: TriathlonLive)

Toch begon Klamer, samen met Sega en Gorman, als eerste aan het looponderdeel. Helaas voor de Nederlandse kon ze daar het tempo niet bijbenen en moest ze uiteindelijk haar meerdere erkennen in Ueda en Rappaport. Ook Kingma kon tijdens het lopen niet meer aanhaken en moest uiteindelijk meer posities dan Klamer toegeven.

(tekst gaat onder foto verder)

Klamer (rechts) begon nog voorin aan het lopen, maar kon het tempo helaas net niet bijbenen. (Foto: Triathlonlive)

Ueda finishte uiteindelijk na 57:24. Rappaport zat daar zeven seconden achter en het brons was voor Gorman, die 20 seconden op de Japanse winnares toegaf. Rachel Klamer eindigde op de vierde plaats, slechts 35 seconden achter Ueda. Tweede Nederlandse dame was de sterk presterende Rani Skrabanja, die zeventiende werd en daarbij minder dan twee minuten toegaf op de winnares. Kingma viel helaas buiten de top twintig, werd 21e en gaf 2:04 toe op Ueda.

Ook de Nederlandse dames Jeanine Kocken (+3:58), Kirsten Nuyes (+4:57) en Jony Heerink (+5:52) stonden aan de start. Zij werden respectievelijk 40e, 44e en 47e.

Ueda pakt de winst in Cape Town. (Foto: TriathlonLive)