Vandaag stond de Fusion Beach Challenge in Kijkduin op het programma. De oudste cross triathlon van Nederland vormt al sinds 1998 elk jaar het decor voor spannende wedstrijden in en om de haagse duinen. Een plek waar in 1981 de oudste lange afstand triathlon Europa zijn traditie begon – en waar sindsdien nog veel historie werd geschreven tijdens WK’s, EK’s en NK’s. Een wedstrijd dus die met veel trots kan worden bijgeschreven op het palmares van de winnaars van vandaag: Colin Fleming en Shirin van Anrooij op de achste cross triathlon en Joep Staps en Chantal Rueegg op de cross over de kwart.

WK Kwalificatie voor Colin Fleming op de korte afstand

Bij de heren stond een sterk veld aan jonge talenten aan de start. Colin Fleming bleek uiteindelijk sneller dan de gebroeders Bosscher. Geheel tegen eigen verwachting in, wist Fleming zich vandaag te kwalificeren voor het WK. “Ik voelde me aan het begin van de week ziek, en dat hield een paar dagen aan. Dus ik had het WK al uit mijn hoofd gezet. Ik dacht, laat ik dan maar een beetje voor de fun gaan racen,” zegt een uitgelaten Fleming. Dat er daarom geen druk op de wedstrijd lag, was misschien wel juist de reden waarom het zo makkelijk ging vandaag. Fleming kwam als derde uit het water, maar zette verreweg de snelste fietstijd neer. “Ik had Hugo Jan en Olaf Jan al gauw in beeld, en kon naar ze toerijden. Ik voelde me sterk dus ik dacht: meteen erover heen!” Toen hij als eerste aan het looponderdeel begon wist hij dat hij voor de hoogste podiumplek ging. “Maar ik probeerde geen gekke dingen te doen. Gezien de slechte week die ik had, wilde ik het gewoon steady uitlopen. Ik heb me geconcentreerd op m’n cadans en mijn pasgrootte.” Olaf Jan Bosscher liep bijna anderhalve minuut sneller, maar kon Fleming toch niet meer bijhalen. Toch was Fleming er niet gerust op tijdens de laatste kilometer tegenwind op het strand. “De wind was echt hard en de finish leek maar niet dichterbij te komen. Dat duurde zo lang. Ik bleef maar achterom kijken of ze me zouden inhalen!” Maar gelukkig, de finish kwam eerder. “Ik had het van te voren niet gedacht, het veld was erg sterk” aldus een blije winnaar, die uitziet naar het WK.

(tekst gaat onder de foto verder)


Het podium bij de heren (foto: aangeleverd)

Shirin van Anrooij maakt slechte seizoenstart meer dan goed met ruime winst
Bij de dames leek het wedstrijd verloop een beetje op dat van de heren: Shirin van Anrooij kwam als derde uit het water, beschikte over de snelste fietsbenen en haalde de concurrentie al gauw bij om vervolgens naar de winst te lopen. Van Anrooij verloor minder tijd op het zwemonderdeel dan ze had verwacht, dus begon al goed met de wetenschap dat haar beste onderdelen nog moesten komen. “Ik had hele goede benen, dus het ging een soort van ‘vanzelf’. Ik heb op geen moment van de wedstrijd echt heel diep moeten gaan,” vertelt Van Anrooij. Nadat zij op de fiets al snel de leiding had gepakt, wist ze dat ze zou gaan winnen. “Als er niets geks gebeurde natuurlijk! Maar normaal gezien heb ik een goed loop onderdeel.” En dat bleek, want ze wist ook nog eens de snelste looptijd neer te zetten en met een eindtijd van 1:07:36 exact vijf minuten voor de nummer twee te finishen: Kim van ‘t Verlaat uit Spijkenisse zette 1:12:36 op de klokken. De Apeldoornse Zoe van Dijk completeerde het podium in een tijd van 1:16:16.

(tekst gaat onder de foto verder)

Shirin van Anrooij op kop. foto: Ivon Schijf

Uitslag Achtste

Heren

1 Colin Fleming Maastricht 01:02:18
2 Olaf Jan Bosscher Molenend 01:02:54
3 Hugo Jan Bosscher Molenend 01:03:25

Dames

1 Shirin van Anrooij Kapelle 01:07:36
2 Kim van ‘t Verlaat Spijkenisse 01:12:36
3 Zoe van Dijk Apeldoorn 01:16:16

Kwart: Staps laat favoriet Ittmann achter zich, Rueegg prolongeert titel

Bij de mannen op de lange afstand won de Tilburgse Joep Staps (1:57:56) voor Machiel Ittmann uit Hilversum (1:59:40), die de Beach Challenge eerder op zijn naam schreef, en Christiaan Solleveld uit Hoek van Holland (2:00:55). Staps kwam als negende uit het water, ruim anderhalve minuut achter Michael Krijnen die als eerste de golven van de Noordzee achter zich kon laten en uiteindelijk als vierde finishte. “Ik ben van huis uit helemaal niet echt een zwemmer. Ik zwem maar 1 tot 2 keer per week, ” vertelt Staps, die dit seizoen nog geen triathlon heeft gedaan. “En ik had ook nog niet in buitenwater gezwommen, dus ik vond het nog best lastig met die stroming. Maar ik vind het heel leuk, dus misschien moet ik wat meer op het zwemonderdeel gaan trainen.” Staps bleek echter wel over de sterkste benen te beschikken vandaag. Hij zette met de snelste fietstijd neer, en had toen de kop van de wedstrijd in het vizier. “Ik zag ze echt nog maar een meter of 200 voor me, en ik wist dat ik met lopen wel het verschil kon maken. Toen ik de nummer twee, Machiel Ittmann, eenmaal bijhaalde, wist ik dat ik hem zou gaan winnen!”

(tekst gaat onder de foto verder)

Winnaar Joep Staps (foto: aangeleverd)

Bij de dames prolongeerde de Zwitserse Chantal Rueegg, die als expat in Den Haag haar titel. De winnares van vorig jaar wist met met 2:20:03 haar grootste uitdager Silvia Brouwer met ruim drie minuten voor te blijven. De Heerenveense die vorig jaar ook genoegen moest nemen met de tweede plek, finishte in 2:23:04. Petra Sloots uit Brielle liep ruim twee en een halve minuten sneller dan Rüegg en Brouwer die iets meer dan 46 minuten nodig hadden voor het looponderdeel. Sloots zette bovendien een snellere fietstijd neer dan Brouwer, maar had op het zwemonderdeel dusdanig tijd verloren dat de tweede plek net buiten bereik bleef.

Uitslag Kwart

Heren

1 Joep Staps Tilburg 01:57:56
2 Machiel Ittmann Hilversum 01:59:40
3 Christiaan Solleveld Hoek Van Holland 02:00:55

Dames

1 Chantal Rueegg Den Haag 02:20:03
2 Silvia Brouwer Heerenveen 02:23:04
3 Petra Sloots Brielle 02:23:55