In het Oostenrijkse Kitzbühel werden vandaag de series van de ETU Junior European Cup afgewerkt. Joey van ’t Verlaat, Victor Goené, Quinty Schoens en Joyce Caro wisten het tot de finale te schoppen.

De ETU Junioren European Cup vindt verspreid over het weekend plaats, waarbij op zaterdag de halve finales plaatsvinden en zondag de finale. De afstanden die de jongens en meisjes krijgen voorgeschoteld zijn beide dagen hetzelfde: 500m zwemmen, 12 km fietsen en 3,3 km lopen.

In de eerste halve finale voor de meisjes eindigde Quinty Schoens op een 6e plaats en Joyce Caro op een 9eplaats, waarmee zij beiden een finaleplaats wisten af te dwingen. Bij de meisjes plaatsten de beste 14 atletes van beide halve finales plus de twee tijdsnelsten zich voor de finale die één dag later plaatsvindt.

,,Ik had echt niet verwacht dat ik de finale zou halen,” vertelt Caro na haar race. ,,Ik zat er goed bij met het zwemmen en kon daarna meefietsen in een groepje. Met het lopen ben ik het eerste stuk volle bak gegaan, omdat ik weet dat ik internationaal gezien niet de sterkste loper ben. Toen duidelijk werd dat ik binnen de top 14 zat, heb ik gas teruggenomen om mezelf te sparen voor morgen.”

(Tekst gaat verder onder foto)

Joyce Caro plaatst zich voor de finale (Foto: Brenda Caro)

In dezelfde serie eindigde Romy Spoelder op een 17e plaats. Ondanks dat de finale hiermee net aan haar neus voorbijging, kijkt ze met een goed gevoel terug op haar wedstrijd. ,,Van het zwemmen had ik wat meer gehoopt, maar tijdens het fietsen kon ik aansluiten bij de tweede groep, achter een kopgroep van ongeveer 14, en maakte ik als een van de eersten van die groep de wissel naar het lopen, waar ik de meesten voor ben gebleven,” laat Spoelder weten. ,,Dat ik net niet de finale heb gehaald is jammer, maar ik ben zeker tevreden over mijn wedstrijd.”

Ook Silke de Wolde, die van start ging in de tweede halve finale, mistte met haar 17e plaats op een haar na de finale. De nummers 15 en 16 uit deze serie plaatsten zich nog als tijdsnelsten, De Wolde kwam 18 seconden te kort. ,,Ik heb alles gegeven, dus ik kan niet anders dan tevreden zijn. Het zwemmen ging goed, ik kwam in de derde groep uit het water en tijdens het fietsen konden we aansluiting vinden bij de tweede groep. Tijdens het lopen heb ik nog twee anderen in kunnen halen,” vertelt De Wolde over haar wedstrijdverloop. ,,Natuurlijk baal ik dat ik de finale net niet heb gehaald en stiekem hoop ik dat ik morgen alsnog mag starten omdat ik de eerste reserve ben, maar die kans is niet heel groot.”

Bij de jongens waren er drie series, waarvan de eerste 9 zich direct kwalificeerden voor de finale, plus de twee tijdsnelsten. Tegen zijn verwachting in wist Victor Goené zich met een zesde plaats in de tweede serie te kwalificeren voor de finale. “Na het zwemmen zat ik met drie anderen een seconde of 20 achter de kopgroep. Ik had het geluk dat de kopgroep niet zo hard doorreed tijdens het fietsen en met nog 1,5 kilometer te gaan had ik die bijgehaald. De laatste kilometer kon ik op mijn gemak fietsen en ik kwam redelijk fris van de fiets. Ik had een slechte wissel en begon als 14e aan het lopen, maar haalde de een na de ander in.”

Goené eindigde uiteindelijk op een zesde plaats en komt morgen dus opnieuw in actie in de finale, samen met Joey van ’t Verlaat die zich als tijdsnelste kwalificeerde. Lars van der Knaap eindigde op een 13e plaats en kwam daarmee net te kort voor de finale, evenals Niek Heldoorn die 17e werd in de derde serie en Davy Heijsteeg die op een 25e plaats eindigde.

De teleurstelling bij Van der Knaap en Heldoorn is groot. ,,Teleurgesteld is een understatement, ik baal enorm. Zondag zou het hoofdnummer moeten zijn, daar kwam ik voor,” vertelt Heldoorn. “Het zwemmen ging niet goed en in het fietsen verloor ik nog meer tijd op de kopgroep. Die achterstand was niet meer te overbruggen nadat ik al zo verzuurd was met het zwemmen en fietsen,” blikt Heldoorn terug. “De afstanden waren kort en een moment om te herstellen was er niet. Het lactaat stapelde zich alleen maar op.”