Ruim 11.000 euro haalde Steve Miller afgelopen weekend op – al was hij daar natuurlijk ook de maanden voorafgaand aan Ironman 70.3 Vichy al mee bezig – door 1.9 kilometer te zwemmen, 90 kilometer te fietsen en 21.1 kilometer hard te lopen. Voor het goede doel, KiKa Extreme in dit geval, stond hij aan de start van zijn eerste halve triathlon ooit. In het Franse Vichy dus en dat werd, naar eigen zeggen, een ‘geweldige dag’.

,,Maar niet alleen de dag zelf was fantastisch”, steekt Miller van wal. ,,De hele aanloop naar het evenement was te gek. We deden dit met een hele leuke groep, echt heel gezellig. We hadden natuurlijk allemaal dezelfde motivatie: iets doen voor het goede doel. Het was heel inspirend om met deze mensen samen te zijn, hun verhalen te horen en hun motivatie te leren kennen. Vooral omdat sommigen van ons echt heel direct zijn geconfronteerd met deze ziekte – kanker – en dan is het bijzonder om te merken dat ze desondanks de kracht hadden om deel te nemen aan deze triathlon.”

‘Genieten maar ook zwaar’

En kracht hadden ze wel nodig, want ondanks dat Miller zelf heel erg genoot van de race, had hij het ook – vooral tijdens het lopen – zwaar. ,,Toen we begonnen, was het maar acht graden. We stonden klappertandend langs de kant. Gelukkig was het water warmer dan de buitentemperatuur en eigenlijk voelde dat best fijn. Ik ben gestart in een iets te langzame groep en daardoor was het soms erg druk, maar ik heb zoveel mogelijk de ruimte gezocht en mijn eigen race gezwommen. Halverwege kwam ik echt lekker in mijn ritme en terug zwom ik dan ook sneller dan heen.”

Bij het uitgaan van het water kwam Miller helaas wel ten val, voordat hij op zijn fiets kon stappen. ,,Eerst kwam ik met mijn knie tegen het plateau dat in het water lag om aan land te komen en tegelijkertijd gleed mijn andere voet er ook nog eens vanaf. Ik viel en mijn knie begon behoorlijk te bloeden. Gelukkig leek het erger dan het was en heb ik er uiteindelijk niet heel veel last van gehad.”

(tekst gaat verder onder foto)

Steve Miller uitzinnig van vreugde over de finish. (Foto: Facebook)

‘Engeltje op mijn schouder’

Op de fiets begon de wedstrijd voor Miller eigenlijk pas echt en daarmee vooral ook het genieten. ,,Dat was zo gaaf! Dankzij het fietsparcours werd dit het mooiste sportieve evenement waar ik in mijn leven aan heb deelgenomen. De omgeving was cool, het klimmen was mooi en ook de afdalingen waren leuk. Ik heb nog wel een engeltje op mijn schouder gehad, want tijdens één van die afdalingen reed ik met mijn voorwiel over een op de grond gegooid gelletje, waarbij mijn wiel wegschoot en ik recht op een klein stukje afgrond afreed. Ik weet niet hoe, maar met veel geluk kon ik op mijn fiets blijven zitten. Daarna heb ik wat meer gecontroleerd naar beneden gereden.”

Het fietsen viel Miller uiteindelijk wel mee – hij liet zijn hartslag zo laag mogelijk en ging nergens in het rood – en hij genoot veel van de omgeving en toeschouwers. Tijdens het lopen kreeg hij het wel zwaar. In de laatste acht kilometer werd het, na een korte plaspauze maar vooral ook door de warmte (ruim dertig graden, red.), echt pittig. ,,Mijn tempo viel toen behoorlijk terug, maar dat hoort er natuurlijk ook een beetje bij. Nu ben ik vooral heel erg aan het nagenieten.”

Volgend jaar opnieuw KiKa Extreme triathlon: Barcelona en Vichy

KiKa Extreme reist volgend jaar opnieuw – dan zelfs twee keer – af naar het buitenland voor deelname aan een halve triathlon. Voor het goede doel wordt er dan gestart bij Ironman 70.3 Barcelona (17 mei 2020, red.) en Ironman 70.3 Vichy (22 augustus 2020, red.). Alle informatie vind je op hun website. Dit jaar werd er volgens Miller maar liefst 188.000 euro opgehaald.