De bekendste wielerronde van het jaar zit er helaas alweer een tijdje op. Gelukkig zijn er nog genoeg leuke weetjes en interessante cijfers te vinden over deze drie weken koers: de Tour de France.

Zo laat het Strava-profiel van Steven Kruijswijk zien dat hij behalve zijn derde plek en een ton aan prijzengeld, deze tour ook maar liefst 75 KOM’s pakte. De meest indrukwekkende daarvan is toch wel de beklimming van de Iseran par Bonneval met 1591 hoogtemeters per uur. De dertien kilometer waarin hij deze stijging overbrugde legde hij in 36 minuten af.

De veelbesproken beklimming naar Val Thorens mag uiteraard ook niet ontbreken. Terwijl in de media werd geroepen dat er harder aangevallen had moeten worden tijdens deze laatste klim van de Tour, laten de cijfers zien dat er toch echt wel op de max zal zijn gereden. Het 30,9 kilometer lange segment met een stijging van 1411 hoogtemeters per uur werd in 1 uur en 13 minuten beklommen. Reken maar dat je dan met je vingers tussen de wielen fietst.

Overigens mag Thibaut Pinot de Tour dan wel niet hebben volbracht door knieproblemen, hij sleepte wel 153 kroontjes binnen. Voldoende om de pijn te verzachten zal het hoogstwaarschijnlijk alsnog niet zijn.