Agressief gedrag richting wielrenners is helaas niks nieuws en eigenlijk ook niet eens opvallend meer, maar toen een vrouw bijna twee jaar geleden oud-minister Sander Dekker ten val bracht door hem bij zijn arm te grijpen toen hij op de racefiets aan haar voorbij reed, kwam dat uiteraard groot in het nieuws. De vrouw werd meteen opgepakt en inmiddels is de zaak voor de rechter geweest. Het OM heeft een taakstraf én voorwaardelijke cel geëist.

Het OM geeft een mooi signaal af door 240 uur taakstraf te eisen én een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Oud-minister Dekker fietste in de zomer van 2022 in de duinen van Monster toen een wandelende vrouw, die vond dat hij te hard reed, hem bij de arm greep waardoor hij ten val kwam. Daarbij liep Dekker vijftien breuken aan onder andere ribben, zijn sleutelbeen en bekken op. Dekker lag drie dagen in coma en ruim vijf weken in het ziekenhuis en revalidatiecentrum.

De aanklager verwijt de vrouw een ‘impulsieve actie’ en geeft aan dat de vrouw geïrriteerd was door de fietsers, terwijl ze zelf op het fietspad wandelde in plaats van op het naastgelegen voetpad. “In een ogenblik van onbedachtzaamheid, pakte ze Dekker bij de bovenarm vast. Het is een impulsieve actie geweest met vergaande gevolgen.” Volgens de officier is de vrouw schuldig aan mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg en dat zou de strafeis rechtvaardigen. De rechter doet over twee weken uitspraak.

De vrouw zelf heeft bij de rechtbank verklaard dat ze alleen een afwerend gebaar maakte omdat ze vond dat Dekker te hard fietste op een pad met weinig ruimte. Daarbij zou ze het slachtoffer hebben geraakt.