Op voorhand was hij al één van de favorieten – al was het alleen al omdat hij Ironman Lanzarote in 2022 al eens won – maar hij moest het afgelopen weekend allemaal nog wel waarmaken. Tijdens de race bleef hij rustig, hield hij zich vooral aan zijn eigen wedstrijdplan en uiteindelijk zegevierde Kenneth Vandendriessche opnieuw op het Spaanse eiland. “Dit was in principe de perfecte race”, sprak hij na afloop.

Vandendriessche won de wedstrijd niet alleen, hij deed dat ook op indrukwekkende wijze én pakte een rechtstreeks slot voor Kona: iets waar een aantal Nederlandse atleten ook op hoopten, maar niet in slaagden. De Belgische winnaar blies zichzelf – in tegenstelling tot andere mannen – op de fiets niet op en perste er daarna nog een meer dan indrukwekkende marathon van 2:39:23 uit. Het zwemmen ging aanvankelijk nog wat moeizamer. “Ik kreeg een duw toen ik het water wilde induiken en verloor mijn zwembril. Zo miste ik de start volledig. Het zwemmen was niet waar ik op gehoopt had.”

Op de fiets veranderde dat dus totaal. Waar sommige concurrenten veel te hard reden en zichzelf zo uiteindelijk opbliezen, gebeurde dat bij Vandendriessche totaal niet. “Ik had een duidelijk plan opgesteld. Ik wist van mijn training perfect welke wattages ik kon trappen en ik heb me daar goed aan gehouden. Toen ik van de fiets kwam, voelde ik me dan ook nog erg goed, waardoor ik meteen kon gaan jagen op de mannen voor me. Toen wist ik al, op basis van het wattage dat ik had getrapt en de tijd die ik gereden had, dat de mannen voor me echt wel ‘overpaced’ hadden.”

Tijdens de marathon had Vandendriessche nog wel veel tijd goed te maken en ook posities te winnen, waar hij dus in slaagde. “Het was één voor één mannen terugpakken. Het leuke is; ik nam op precies dezelfde plek als twee jaar geleden – toen ik ook won – de leiding in de wedstrijd over. Het was erop en erover en kon meteen een voorsprong pakken. Die voorsprong kon ik vervolgens consolideren om de overwinning te pakken.”