Dat het in triathlonwedstrijden steeds harder gaat is een algemeen bekend fenomeen en de laatste jaren zien we dat bij zowel de grootste als ook kleinere races. Records worden regelmatig gebroken en afgelopen weekend was dat ook weer het geval bij The Championship. De course records van Kyle Smith (3:27:10) en India Lee (3:56:45) spraken al tot de verbeelding, maar dat geldt misschien nog wel meer voor het fietsparcoursrecord van Frederic Funk, die meteen ook de ‘s werelds snelste fietstijd ooit op een Middle Distance noteerde: 1:48:48.

Het zijn tijden waar normale stervelingen zich bijna geen voorstelling van kunnen maken: een Middle Distance in 1:48:48 uur fietsen betekent een gemiddelde van 49.6 kilometer per uur. Daarbij moet de kanttekening gemaakt dat het fietsparcours van The Championship mogelijk een kilometer te kort was – dus circa 89 kilometer – maar dat valt ruim binnen de toegestane marges en betekent een nog steeds haast onvoorstelbaar tempo dat Funk behaalde.

Funk won de wedstrijd uiteindelijk niet, want werd tijdens de run dus ingehaald door Kyle Smith. Funk werd uiteindelijk tweede.