In San Francisco won Taylor Knibb al met grote overmacht door er op de fiets vandoor te gaan en vandaag was dat bij de PTO T100 Ibiza niet anders: al in de eerste kilometers van het fietsonderdeel reed de Amerikaanse atlete weg bij haar concurrentes en daarna zag niemand haar meer terug.

Het was aanvankelijk nog haar landgenote Taylor Spivey die het zwemonderdeel aanvoerde en na 26:49 als eerste richting fiets mocht, maar zij werd direct gevolgd door Flora Duffy, Sara Perez Sala, India Lee en ook Knibb. Daarna was al een gat van ruim een minuut ontstaan tot de eerstvolgende vrouwen in de wisselzone kwamen, terwijl Anne Haug, Kat Matthews en Paula Findlay, die op voorhand als favorieten werden gezien, zelfs meer dan anderhalve minuut toegaven.

Tijdens het fietsen bleven de vijf koploopsters nog even bij elkaar, maar Knibb maakte al snel een move en die bleek meteen ook beslissend. Binnen tien kilometer was haar voorsprong al een halve minuut op de eerste achtervolgster, India Lee, en meer dan een minuut op de rest. Gedurende de tachtig kilometer fietsen werd de voorsprong van Knibb alleen maar groter en in T2 lag Lee al 3:14 minuut achter. Daarna volgden onder andere Imogen Simmonds (+5:21), Lucy Byram (+5:28), Findlay (+5:52), Julie Derron (+5:54), Perez Sala (+7:14) en Emma Pallant-Browne (+7:27). Ashleigh Gentle en Anne Haug, op papier twee van de sterkste loopsters, lagen negende en tiende maar hadden een achterstand van ruim negen minuten.

Tijdens het lopen bleef Knibb ver buiten het zicht van haar concurrentes, al was het Derron die veel sneller liep en al heel snel naar een tweede positie klom. Vanuit daar begon ze snel tijd te winnen op Knibb, soms zelfs meer dan vijftien seconden per kilometer, maar het gat was eigenlijk al te groot om nog aanspraak te kunnen maken op de overwinning.

Knibb won de race in 3:30:03, Derron werd tweede in 3:31:46 en Lee derde in 3:35:17.

Er stonden geen Nederlandse vrouwen aan de start.