Ze was op voorhand al de favoriet, maar dat Taylor Knibb met dermate kinderlijk gemak Ironman 70.3 Oceanside zou winnen, was toch opvallend. De Amerikaanse atlete kwam al vooraan uit het water, ging er op de fiets vandoor, bouwde daar haar voorsprong op tot ruim tien minuten en hoefde eigenlijk alleen nog naar de finish te lopen om de overwinning van de eerste Ironman Pro Series race van dit seizoen veilig te stellen.

Ondanks dat Taylor Knibb op voorhand dus de grote favoriet was, was het niet de Amerikaanse atlete die het veld in het water aanvoerde: dat was Fenella Langridge en het was diezelfde Britse topatlete die ook weer als eerste uit het water kwam. Dat deed ze na 25:53, met wel Knibb direct in haar voeten en ook Kate Curran volgde met een directe aansluiting.

Achter deze drie vrouwen viel een gat van ongeveer een minuut voordat Paula Findlay, Grace Thek en Grace Alexander uit het water klommen: voor hen was de missie dus duidelijk, namelijk zo snel mogelijk naar voren rijden en de aansluiting met de snelste vrouwen vinden. Lastiger zou dat worden voor onder andere Emma Pallant-Browne en Tamara Jewett, die na meer dan vier minuten pas uit het water kwamen. Dat Pallant-Browne aan de start stond was overigens bewonderenswaardig, want eerder deze week kwam ze hard ten val tijdens het fietsen en haar lichaam was daardoor behoorlijk gehavend.

Knibb oppermachtig op de fiets

Opvallend was de langzame wissel van Knibb, die meer dan een minuut in de wisselzone doorbracht en zo de aansluiting met de andere twee leidsters verloor, maar dat betekende niet dat daarmee de kansen van de Amerikaanse waren verkeken. Sterker nog; Knibb had maar een paar kilometer nodig om weer naar voren te rijden, de leiding in de wedstrijd over te nemen en haar voorsprong ook snel en met overtuiging te vergroten. Dat ging ontzettend snel, waardoor Knibb halverwege al meer dan drie minuten voorsprong had op Langridge, die dus tweede lag, en vijf minuten op de derde vrouw: Findlay. Daarbij begon Knibb ook de achterop geraakte mannelijke profatleten in te halen, die minuten eerder dan de vrouwen waren gestart.

Eenmaal terug in T2, was al duidelijk dat het wel heel gek moest lopen wilde Knibb haar overwinning nog uit handen gegeven. Met een voorsprong van 10:40 minuut op Findlay, 10:46 minuut op Langridge – die dus was ingehaald door Findlay – en 12:27 minuut op Pallant-Browne, was eigenlijk alleen de strijd om de plaatsen twee en drie spannend.

Knibb eenvoudig naar overwinning, Pallant-Browne rukt op

Het was eigenlijk geen verrassing meer dat Knibb haar voorsprong, zeker in de eerste kilometers, groter wist te maken. Ondertussen liep Findlay al snel weg bij Langridge, maar eigenlijk was het vooral interessant om te zien wat Pallant-Browne deed. De Britse vloog over het parcours en kwam al snel in de buurt van de twee vrouwen voor haar. Sterker nog, ze ging er ook meteen overheen en liep op die manier naar de tweede plaats. De strijd om het podium was daarmee beslecht.

Knibb won de race in 4:09:55, Pallant-Browne werd tweede in 4:20:49 en Findlay werd derde in 4:21:48.

*Direct na afloop werd Pallant-Browne gediskwalificeerd omdat ze te hard had gereden in een zone waar dat niet mocht. Daardoor werd Findlay dus uiteindelijk tweede en Grace Thek, die oorspronkelijk als vierde over de finish kwam in een tijd van 4:23:16, werd derde. Een dag later werd de diskwalificatie echter weer teruggedraaid en dus bleef de originele top drie (Knibb, Pallant-Browne, Findlay) in stand.