Op voorhand waren de weersvoorspellingen niet goed voor Samorin, maar de weersgoden waren de atleten die aan de Collins Cup meededen uiteindelijk toch goed gezind; onder prima omstandigheden vond zojuist een mooie wedstrijd plaats met even mooie strijd. Uiteindelijk ging de winst naar Team Europe, werd team International tweede en Team USA pakte – zonder een heat te winnen- de derde plaats. 36 atleten namen het, telkens 1 versus 1 versus 1, tegen elkaar op en in ieder heat waren punten voor het team te winnen. Deelnemers zwommen 2 kilometer, fietsen 80 kilometer en liepen er 18. Hieronder per heat in het kort wat er gebeurde:

Heat 1: Daniela Ryf, Flora Duffy, Sarah True

Zoals verwacht was het Flora Duffy, de Olympische kampioene van Tokyo, die het zwemonderdeel van 2 kilometer aanvoerde en na 25:33 minuut als eerste terug op het droge kwam. Ryf volgde op 24 seconden en True op 29 seconden. Op de fiets was het echter de Zwitserse Ryf die – toch wel enigszins verrassend – veel harder reed dan Duffy en al snel de leiding in de wedstrijd over nam. True verloor ook veel tijd en kwam als derde door. Eenmaal in T2, had Ryf een voorsprong van maar liefst 5:37 op Duffy en 7:00 op True. Tijdens het lopen werd de voorsprong van Ryf alleen maar groter en toen ze in 3:28:50 uur finishte, was haar voorsprong op Duffy 6:58 minuut en True volgde op 11:30 minuut.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Daniela Ryf. (Foto: 3athlon.nl)

Heat 2: Ashleigh Gentle, Laura Philipp, Chelsea Sodaro

Ashleigh Gentle nam tijdens het zwemmen direct de leiding en wist Laura Philipp en Chelsea Sodaro in T1 al op een achterstand van meer dan een minuut te zetten. Terwijl Sodaro er tijdens het fietsen niet in slaagde haar achterstand goed te maken, lukte dat Philipp wel. Sterker nog, de Duitse topatlete pakte de leiding en kwam met een voorsprong van 34 seconden op Gentle terug in T2. Sodaro beleefde een zware race en had hier al een achterstand van meer dan tien minuten. Tijdens het lopen verloor Philipp haar voorsprong echter alweer snel en uiteindelijk gaf ze 2:32 minuut toe op Gentle, die de race won in een tijd van 3:30:51. Sodaro werd derde op meer dan een kwartier achterstand.

Heat 3: Paula Findlay, Kat Matthews, Skye Moench

Paula Findlay en Kat Matthews gingen aardig gelijk op tijdens het zwemmen, al pakte Findlay een minimale voorsprong van negentien seconden. Moench moest alles op alles zetten om in de buurt te blijven, maar verloor 54 seconden. Op de fiets lag het misschien niet helemaal in de lijn der verwachting, maar was het Findlay die veel te sterk bleek voor Matthews en in T2 een voorsprong van 4:22 had opgebouwd. Toen volgde Moench als tweede, want Matthews volgde als derde en had zelfs een achterstand van 5:24 minuut. Tijdens het lopen wist Matthews nog wel iets goed te maken en haalde ze Moench in, maar Findlay finishte met overmacht als eerste. Dat deed ze in een tijd van 3:31:10. Matthews volgde als tweede op 6:46 minuut achterstand en Moench als derde op 7:30 minuut.

Heat 4: Nicola Spirig, Vittoria Lopes, Sophie Watts

Sterke zwemster Vittoria Lopes maakte haar imago waar en kwam als eerste uit het water, maar Nicola Spirig kon met een achterstand van slechts 25 seconden dichtbij blijven. Het maakte de race voor Sophie Watts bijzonder lastig, want in het water verloor zij al 2:02 minuut op de snelste vrouw. Overigens veranderde de wedstrijd volledig op de fiets, want Spirig reed al snel richting de leiding en kwam in T2 terug met een voorsprong van 5:17 minuut op Watts en Lopes was naar een derde plaats gezakt. Zij kwam 8:16 minuut achter Spirig terug in T2. Tijdens het hardlopen kwam Spirig logischerwijs niet meer in gevaar en ze won de race na 3:32:44. Lopes werd tweede op ruim zestien minuten achterstand en Watts stapte uit.

Nicola Spirig. (Foto: 3athlon.nl)

Heat 5: Holly Lawrence, Jocelyn McCauley, Ellie Salthouse

De twee eeuwige concurrenten Holly Lawrence en Ellie Salthouse bleven in het water dicht bij elkaar en kwamen dan ook tegelijkertijd uit het water. McCauley keek wel tegen een achterstand van een minuut aan en had dus wat goed te maken op de fiets. Dat lukte haar aardig, want toen Lawrence als eerste terugkeerde in T2, lag McCauley nog maar dertig seconden achter. Salthouse daarentegen verloor veel tijd tijdens het fietsen en keerde met een achterstand van meer dan vijf minuten terug in T2. Die achterstand werd alleen maar groter voor Salthouse, want uiteindelijk finishte ze met 13:18 minuut achterstand op Lawrence, die de race won in 3:33:10. McCauley werd tweede op 4:33 minuut.

Holly Lawrence. (Foto: 3athlon.nl)

Heat 6: Anne Haug, Tamara Jewett, Jackie Hering

De drie vrouwen in heat 6 maakten het het minst spannend tijdens het zwemmen. Het was in het water niet alleen de langzaamste heat, maar daarnaast bleven de drie vrouwen bij elkaar en dus werden er geen verschillen gemaakt. Ook op de fiets gebeurde dat niet en bleken de vrouwen aan elkaar gewaagd; alle drie kwamen ze tegelijkertijd van de fiets om de strijd pas te beslissen tijdens de 18 kilometer hardlopen. Niet geheel tegen de verwachting in was het Haug die het snelste liep en uiteindelijk de race won in 3:33:57. Jewett werd tweede op 1:44 en Hering derde op 5:23.

Anne Haug. (Foto: 3athlon.nl)

Heat 7: Kristian Blummenfelt, Hayden Wilde, Ben Kanute

Terwijl er in deze heat misschien het meeste werd gekeken naar Blummenfelt en Wilde, was het Kanute die tijdens het zwemmen aan de leiding ging en ook als eerste weer uit het water kwam. Wilde en Blummenfelt bleven wel in zijn voeten liggen en verloren dus geen tijd. Op de fiets nam Blummenfelt na ongeveer vijftig kilometer de koppositie over en begon hij een voorsprong te nemen. Eenmaal in T2 was zijn voorsprong op Kanute 1:45 minuut en bleek Wilde een off-day te hebben toen hij na meer dan vijf minuten aan zijn achttien kilometer hardlopen begon. Toch lukte het Wilde wel om Kanute in te halen tijdens het hardlopen, maar Blummenfelt was toen al veel te ver weg. Blummenfelt won de race in 3:09:19 en Wilde werd tweede op 8:36 minuut. Kanute volgde als derde op 11:57.

Kristian Blummenfelt. (Foto: 3athlon.nl)

Heat 8: Lionel Sanders, Sam Long, Sam Laidlow

In het water stond geen maat op Laidlow, die meteen een voorsprong van ruim drie minuten pakte op Long en ook Sanders. Op de fiets konden Long en Sanders echter mooi samenwerken en zo reden ze in tachtig kilometer precies terug naar Laidlow. De drie mannen kwamen tegelijkertijd terug in T2. Tijdens de run ontstond vervolgens de spannendste battle van de dag; Long en Sanders gingen aanvankelijk gelijk op, tot Long bij Sanders weg liep. Lang duurde dat niet, want Sanders pushte zichzelf nog wat extra en kwam weer naast Long te lopen. De laatste kilometers liepen ze weer constant naast elkaar, om de race uiteindelijk met een eindsprint te beslissen. In het stadion bleek Sanders te snel en zo liep hij in 3:12:25 naar de overwinning. Long finishte twee seconden later. Laidlow ging helemaal kapot tijdens de run, wandelde ontzettend veel en liep op ruim een half uur achterstand.

Lionel Sanders. (Foto: 3athlon.nl)

Heat 9: Magnus Ditlev, Rudy von Berg, Max Neumann

De drie mannen in heat 9 bleven tijdens het zwemmen dicht bij elkaar en kwamen allemaal tegelijkertijd uit het water. Op de fiets veranderde dat volledig, want Ditlev bleek – zoals wel vaker – de sterkste fietser en toen hij in T2 terugkeerde, hij hij een voorsprong van 3:49 minuut op Von Berg. Neumann had het lastiger en had toen al een achterstand van bijna dertien minuten. Tijdens de run veranderde er dan ook weinig en Ditlev won de heat overtuigend met een voorsprong van 7:20 op Von Berg. Neumann werd derde op 11:20.

Heat 10: Aaron Royle, Jason West, Patrick Lange

In het water bleek Royle veel te snel voor zijn concurrenten, toen hij met een voorsprong van 2:21 uit het water kwam en meteen een grote voorsprong had op Lange en West. Op de fiets verslapte Royle niet; hij vergrootte juist zijn voorsprong. Tijdens de tachtig kilometer op de fiets groeide zijn voorsprong uit tot 4:48 op Lange en 6:06 op West. Royle kon uiteindelijk redelijk comfortabel naar de overwinning lopen, die hij na 3:19:42 claimde. West ging nog voorbij aan Lange en finishte op 4:52 als tweede. Lange werd op 6:24 derde.

Heat 11: Gustav Iden, Matt Hanson, Jackson Laundry

Iden en Hanson trokken tijdens het zwemmen gelijk op, maar dat maakte het voor Laundry lastig om te volgen. Hij kwam met een achterstand van een kleine anderhalve minuut uit het water. Die achterstand werd alleen maar groter voor Laundry, want op de fiets verloor hij veel tijd en kwam hij met meer dan 9 minuten terug in T2. Iden reed sowieso sterk, want hij pakte een voorsprong van bijna vijf minuten op Hanson en kon dus comfortabel aan de 18 kilometer hardlopen beginnen. Tijdens dat lopen maakte hij zijn voorsprong nog wat groter en toen Iden na 3:11:32 finishte, was zijn voorsprong op Hanson 7:46. Laundry zakte helemaal weg en finishte op dik twintig minuten minuten.

Gustav Iden. (Foto: 3athlon.nl)

Heat 12: Daniel Baekkegard, Braden Currie, Chris Leiferman

In deze heat trokken alle mannen hun eigen plan. Baekkegard kwam als eerste uit het water en had toen een voorsprong van 41 seconden op Currie en 2:49 minuut op Leiferman. Eenmaal in T2 was er niks aan deze posities veranderd, maar wel een de verschillen. Baekkegard had namelijk een voorsprong van 5:14 op Currie en van 9:12 op Leiferman. Ook tijdens het lopen veranderde dat niet meer en uiteindelijk pakte Baekkegard de overwinning in 3:13:52. Currie finishte op 7:48 en Leiferman op 10:49.