In 2015 kwam EDOsports – Maastricht voor het eerst uit binnen de Teamcompetities Triathlon. Sindsdien maakte de club een enorme groei door en tegenwoordig zijn de rood-wit-zwarte pakjes niet meer weg te denken uit de Nederlandse triathlonsport. We spreken oprichter Edo van der Meer uitgebreid over zijn ambities met het team en over de afgelopen jaren. ,,Onze opmars is iets waar ik trots op ben en met veel plezier op terugkijk. We begonnen met één mannenteam in de 3eDivisie en nu hebben we zeven divisieteams en twee Eredivisieteams. Dat is heel tof natuurlijk. Door dat te bewerkstelligen hebben we aardig wat promotiefeestjes kunnen vieren”, lacht hij. We spraken ook met 3eDivisie atleet Arie van der Kuil en Eredivisie atleet Martijn Smits over hun leven als triatleet bij EDOsports.

Al heeft de club het al goed voor elkaar, aan ambitie ontbreekt het nog altijd niet bij EDOsports: uiteindelijk hoopt Van der Meer hun pakjes in iedere divisie terug te zien. ,,We hebben vier mannenteams en drie vrouwenteams. We hadden dit jaar al graag vier vrouwenteams gehad, maar vorig jaar is dat qua promotie net niet gelukt. We zitten nu alleen niet in de 1eDivisie vrouwen en 4eDivisie mannen.” Maar, als het aan Van der Meer ligt, duurt het niet lang meer voordat ze helemaal ‘compleet’ zijn: ,,Het is onze ambitie om daar naar toe te groeien. Primair, omdat we best veel vrouwen hebben in Maastricht en ook bij EDOsports. Het liefst zou ik degene die nu reserve zijn in de Eredivisie, in de 1eDivisie kunnen laten starten. Ook als een soort opleidingstraject richting de Eredivisie, want dat ontbreekt nu nog een beetje.” 

‘Zo blijven we ambitieus’

Vorig jaar lukte het EDOsports net niet om met de vrouwen van de 2eDivisie te promoveren naar de 1eDivisie, maar het promoveren naar de Eredivisie lukte daarentegen wel. ,,Ik spreek in het land vaak teammanagers en dan blijkt dat veel teams moeite hebben met het vinden van vrouwen. Als je kijkt wat er rondloopt in Maastricht…daar kun je drie Eredivisie ploegen mee vullen. Dus het is een luxe positie, maar daar maken we graag gebruik van. Zo blijven we ambitieus.” 

‘Dat is een speerpunt: echt een team zijn’ 

Terwijl EDOsports in de Eredivisie goed meekomt en het aan ware talenten dus niet ontbreekt, benadrukt Van der Meer nog maar eens dat het om veel meer draait dan alleen topsport. ,,In de 3eDivisie en 4eDivisie leggen we er de nadruk op dat het echt voor álle atleten is, maar ook daar is iedereen gebrand om zo goed mogelijk te racen. Het geeft veel verbondenheid en teamgeest. Daar zijn we ook veel mee bezig: we stimuleren atleten ook altijd om bij elkaars wedstrijden te kijken. Dat is een van de speerpunten: écht een team zijn, al zitten atleten in verschillende divisies. We hebben ook maar twee appgroepen: één voor alle mannen en één voor alle vrouwen.” 

3eDivisie atleet Arie van der Kuil: ‘Iedereen is welkom’ 

Precies dat teamgevoel trok Arie van der Kuil – die nu in de 3eDivisie uitkomt voor EDOsports – over de streep om in de Teamcompetities Triathlon te racen. ,,Ik moet zeggen dat ik in de beginjaren van Teamcompetities er een beetje een afkeer tegen had”, vertelt Van der Kuil, die de indruk had dat het allemaal erg prestatiegericht zou zijn. Toen hij eens inviel voor een team van EDOsports, veranderde hij echter totaal van gedachten: ,,Ik ben onwijs leuk opgevangen door het team, ondanks dat ik zwaarder was en niet de snelste op dat moment. Toen merkte ik dat het ook een leuk samenspel met elkaar is.” 

EDOsports voor alle niveaus 

Dat EDOsports voor alle niveaus is, kan Van der Kuil beamen. ,,Ik dacht zelf eerst dat het meer voor de elite was. Maar dat is verre van waar, het is voor alle niveaus: iedereen is welkom. Het gaat om plezier, het is genieten en met elkaar meegroeien.” 

Binnen EDOsports heeft Van er Kuil dan ook een enorme groei doorgemaakt. Dat blijkt nog maar eens extra bijzonder wanneer de atleet ons mee terug in de tijd neemt, naar 2009 om precies te zijn. ,,Op mijn 21e ben ik hartpatiënt geworden. Ik heb een aandoening waardoor mijn hartslag te laag is. Ik werd daarna depressief en alleen maar zwaarder en zwaarder, totdat ik ging zwemmen en daar een meisje leerde kennen die aan triathlon deed.” Van der Kuil raakte geïnspireerd en gooide zijn leven op de schop. Al is zijn hart nog altijd afhankelijk van een klein kastje dat zorgt dat zijn hart goed blijft kloppen, kan hij volop genieten van de sport. ,,Het trainen gaat hartstikke goed. Ik train nu drie jaar onder Robert de Korte – van EDOsports – en als je dan ziet hoe snel ik gegroeid ben met vooral fietsen, is dat ongelooflijk. Voorheen had ik moeite om 29 kilometer per uur gemiddeld te trappen en nu rij ik 32 gemiddeld.” 

Eredivisie atleet Martijn Smits: ‘Dit jaar ben ik hard vooruit gegaan” 

Die ontwikkeling die Van der Kuil doormaakt, herkent ook Martijn Smits, die volgend jaar binnen de Eredivisie zal uitkomen voor het team van EDOsports. ,,Ik doe nu ruim een jaar mee bij EDOsports. Daarvoor heb ik – als ik er nu op terugkijk – twee jaar aan ‘hobby’ triathlon gedaan. Dit jaar ben ik heel hard vooruit gegaan.” Aangezien Smits in Maastricht studeert en woont, traint hij veel samen met andere atleten uit de topsportgroep van EDOsports. ,,We hebben hier een ‘043 groep’ van EDOsports, de topsportgroep. We zwemmen twee keer per week samen, hebben één geplande fietstraining en één geplande hardlooptraining, meestal een interval. Verder maakt Edo onze schema’s zo dat we altijd wel met iemand samen kunnen trainen.” En dat wordt dan ook veel gedaan: ,,Het is echt een hele hechte groep. Het is een stuk gezelliger om samen te trainen én goed om je aan elkaar op te kunnen trekken.” 

‘We zoeken nog gasten voor ons Eredivisie of 1eDivisie team’

Al heeft EDOsports aan Maastricht, wat betreft de hoeveelheid topatleten, een goede locatie, herkent Van der Meer ook dat het soms lastig gelegen is met het NTC in Sittard om de hoek. ,,Wat voor ons soms lastig is, is dat iedereen die goed dreigt te worden naar Sittard vertrekt en dat we hen dan kwijt zijn. De beste vijftien atleten uit deze regio zitten in het NTC en het is lastig om hen voor de Teamcompetities of coaching te strikken. Daarmee is het wel des te toffer en ‘rewarding’ als het lukt om zo’n junior als Martijn op te werken naar een Eredivisie-waardig niveau. Maar bij ons is de spoeling verder wat dun. We zijn eigenlijk nog op zoek naar één of twee gasten die ons Eredivisie of 1eDivisie team kunnen versterken en die zich willen ontwikkelen onder onze hoede.” 

EDOsports atleten tijdense hun eigen halve triathlon ‘COVID edition’. (Foto: Instagram)