,,Het mooie aan onze vereniging is dat we een team hebben dat echt voor prestatie gaat, maar ook een team dat er is voor de leden die het gewoon heel mooi vinden om aan de Teamcompetities mee te doen. Het is een goede mix”, aldus Brian Morssinkhof van TTvW Hof van Twente – Goor. We spraken twee enthousiaste leden van de vereniging over hun club, de Teamcompetities en hun persoonlijke aspiraties. Zowel Remco Geerdink als Morssinkhof rolden enkele jaren geleden de triathlon in vanuit een andere sport. Voor Geerdink was dat wedstrijdzwemmen en Morssinkhof was voorheen regelmatig op het voetbalveld te vinden, maar ondertussen heeft triathlon overduidelijk hun hart veroverd.

Van die liefde voor de sport profiteert de vereniging van TTvW Hof van Twente volop. Zo is Geerdink zeer toegewijd teamcaptain van de mannen van het 2eDivisie team en stuurt Morssinkhof de mannen in de 4eDivisie aan. Daarnaast genieten Geerdink en Morssinkhof van hun rol in de organisatie van een lokale wedstrijd van TTvW Hof van Twente en een positie in de Technische Commissie. Aan betrokkenheid bij hun club dus geen gebrek, maar ook zelf racen de twee nog graag. ,,Ik doe samen met Brian mee in de 4eDivisie. Een team waar we het altijd heel leuk mee hebben”, aldus Geerdink. ,,Maar de 4eDivisie is wel heel wat anders. Iedereen die het leuk vindt en graag mee wil doen met ons in de Teamcompetities, kan in principe aanhaken. Wij hebben niet echt het doel om te promoveren. Ik denk ook niet dat we dat niveau hebben. Wie wil en kan, gaat mee naar een wedstrijd en als we bij de eerste tien eindigen zijn we blij, maar we zijn ook blij als we bij de laatste tien zitten.” 

Geerdink: ‘En toen was ik verkocht’

Tien jaar geleden maakte Geerdink voor het eerst kennis met onze sport. ,,Ik had altijd gevoetbald en was daar wel klaar mee. Bij ons is de triathlon in Holten helemaal hot en dan word je wel eens uitgedaagd én doe je mee. Zo ging het bij mij ook en toen was ik verkocht. Ik doe het liefst een achtste of OD, die echt lange afstanden vind ik niets.” Toch staat een Long Distance stiekem wel op zijn lijstje. ,,In de toekomst een keer”, lacht Geerdink. Het mooiste aan triathlon vindt Geerdink het sociale aspect: ,,Ik vind het leuk hoe men met elkaar omgaat. Je komt ergens en kent niemand, je zet je fiets neer en hebt meteen een gesprek over triathlon. Het is heel gemoedelijk. En dan het sporten erbij; dat geeft altijd een heel voldaan gevoel.” 

Morssinkhof: ‘Kiezen uit drie sporten geeft vrijheid’

Wat voetbal voor Geerdink was, was zwemmen voor Morssinkhof : ,,Ik kom uit het wedstrijdzwemmen. Ik ben een tijdje gestopt, heb training gegeven en ben toen weer gestopt, maar het zwemmen vond ik wel mooi. Toen ben ik dus weer begonnen met zwemmen bij een triathlongroep. Daarna ging het ‘mis’”, grapt Morssinkhof over zijn ‘besmetting’ met de sport. Dat is nu vier jaar geleden en nog steeds geniet de atleet van de afwisseling die hij nu heeft: ,,Dat je kunt kiezen uit drie sporten geeft heel veel vrijheid. Als het slecht weer is doe je je hardloopschoenen aan en als je zin hebt om te fietsen ga je fietsen. Met zwemmen is dat anders, want dan zit je vast aan uren.” 

‘Niveau is hoger geworden’

In de 4eDivisie moeten de mannen steeds beter hun best doen om goed mee te komen, want de aanwas van goede triatleten blijft groeien, vertelt Morssinkhof. ,,Je merkt wel dat het niveau vergeleken met drie of vier jaar geleden hoger is geworden. Om zomaar met een viertal goed mee te doen, is wel lastiger.” En als er geen vaste kern is, betekent dat dat het iedere wedstrijd maar weer een verrassing is hoe de mannen het er vanaf brengen. ,,We hebben niet drie mensen vast op de lijst staan. Het is gewoon iedere wedstrijd even kijken wie er mee kan. Sommige mensen racen vier keer in het jaar en iemand anders één keer; dat is allemaal prima.” 

Eredivisie: ‘Dat is toch wel echt een hoog niveau’

In de hogere divisies is dat wel anders. ,,We hebben in totaal drie teams: twee herenteams en een damesteam. De dames zijn vorig jaar uit de Eredivisie gedegradeerd naar de 1eDivisie en tot twee jaar geleden hadden we ook nog een ander team dat in de Eredivisie uitkwam.” Nu rooit TTvW Hof van Twente het dus met één mannenteam in de 2eDivisie, de 4eDivisie en een vrouwenteam in de 1eDivisie. Een rentree in de Eredivisie met de vrouwen zien Geerdink en Morssinkhof nog niet zomaar plaatsvinden. ,,Om op Eredivisie-niveau mee te doen met een ledenaantal van zeventig, moet je net toevallig vier of vijf mensen hebben die dat niveau aankunnen. Dat is toch wel echt een hoog niveau.” Met zeventig leden is het soms een flinke puzzel om iedere wedstrijd weer compleet te starten: ,,Dat is soms best lastig. Daarom doen we zelf ook af en toe mee, omdat het echt wel moeilijk is. Vooral rond vakanties is het puzzelen”, vertelt Geerdink. ,,Ja, want die zeventig man doen dus niet altijd allemaal mee”, voegt Morssinkhof toe. 

Gezelligheid en trainingsmaatjes

Maar dat hoeft ook niet, want terwijl er leden zijn die graag racen, zijn er ook genoeg reden die gewoon de gezelligheid van trainingsmaatjes zoeken. En, die vinden ze gelukkig bij TTvW Hof van Twente. Voor alle sporten vinden er wekelijks gezamenlijk trainingen plaats en ook in deze coronatijd zoekt de club naar oplossingen. ,,We hebben op het moment allemaal een soort vaste loop- en fietspartner. Zwemmen doen we met maximaal vier man in de baan. Dus, we kunnen nog wel wat dingen”, legt Morssinkhof uit.

Teamcompetities Triathlon Formats

Vooral de vernieuwende formats die de Teamcompetities Triathlon aanbiedt, vallen bij leden van TTvW Hof van Twente in de smaak: ,,De Team Relay en Team Tijdrit zijn formats die je individueel of hier bij ons in de buurt niet kunt doen en dat is wel wat iedereen ook heel mooi vindt”, aldus Morssinkhof. ,,En volgend jaar komt er in Klazienaveen een 1/3e triathlon. Dat is helemaal nieuw. Daar trainen veel mensen niet voor, dus dan moet je ook keuzes gaan maken. Er zijn mensen die zeggen ‘ik heb daar geen zin in’ en anderen vinden het juist hartstikke leuk. Dat is dus opnieuw lekker puzzelen om een team bij elkaar te krijgen met mensen die het allemaal leuk vinden”, besluit Geerdink.